Hlavní obsah

Jeden z nejlepších hokejistů historie je po mrtvici nepohyblivý

Detroit

Jeden z nejlepších hokejistů všech dob Gordie Howe se jen pomalu zotavuje po druhé mozkové příhodě, která ho krátce pro první mrtvici postihla v polovině listopadu. Šestaosmdesátiletý legendární Kanaďan je podle informací syna Marka nepohyblivý a takřka nemluví. Silné bolesti zad po loňské operaci páteře mu nyní pomáhá tlumit zavedená epidurální anestézie.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Legendární hokejový útočník Gordie Howe.

Článek

"Nemůže chodit a schopnost mluvit je jen minimální," řekl v neděli v Joe Louis Areně zpravodaji listu Detroit Free Press Mark Howe, jenž se společně se svou sestrou o otce stará. "Po první mrtvici dokázal během týdne začít chodit. Teď začal znovu s fyzioterapií a dvakrát se ho na 20 minut pokoušeli postavit, což ho naprosto vyčerpalo," dodal.

Legendární útočník, jenž kariéru ukončil až v 52 letech v roce 1980 a v základní části NHL nasbíral dohromady 801 gólů a 1049 asistencí, což ho v historické tabulce produktivity soutěže řadí na třetí místo hned za krajany Wayna Gretzkého a Marka Messiera, prodělal podle informací svého syna o víkendu další slabší příhodu.

"Dohromady už jich bylo za letošní rok osm nebo deset, nemůžeme to nijak zastavit. Snažíme se zmírnit bolesti, aby se mohl cítit co možná nejkomfortněji a snad se to i daří. Na Den díkůvzdání jsme ho dokonce vzali se sestrou ven na krátkou procházku po okolí," doplnil Howeův syn, jenž pracuje jako skaut v Detroitu Red Wings, v jehož dresu Gordie Howe zářil 25 let a pomohl mu čtyřikrát vyhrát Stanley Cup.

Howe utrpěl první silnou mrtvici 26. října během návštěvy u dcery v Texasu. Bezprostředně po ní se jeho stav zlepšil, po druhém slabším záchvatu, který ho postihl v polovině listopadu, se ale situace rapidně zhoršila. Zdravotní stav někdejší hvězdy Detroitu navíc komplikuje pokročilá demence a vysoký tlak.

Reklama