Hlavní obsah

Gretzky poprvé na ledě jako hlavní trenér týmu NHL

GLENDALE

Legendární hokejista Wayne Gretzky zahájil novou kariéru. Majitel mnoha rekordů zámořské NHL s aktivní hrou skončil v roce 1999 a v úterý stál poprvé na ledě jako hlavní trenér. Sám zahájil přípravný kemp Phoenixu Coyotes a pak z tribun sledoval své svěřence, jejichž přípravu koordinovali asistenti.

Článek

Gretzky se ujal Phoenixu jako hlavní kouč 8. srpna. Prý si uvědomuje, že pro něj nebude jednoduché dosáhnout na lavičce stejných úspěchů jako na ledě. "Pouštím se do nové kariéry a musím bojovat o své místo stejně jako kdokoliv jiný," prohlásil Kanaďan.

Zkušenosti z hvězdné kariéry v NHL mu však mohou pomoci, protože na cestě k titulu nejlepšího střelce historie musel absolvovat tvrdou přípravu a nesměl zanedbat ani ten nejmenší detail. "Opravdu jsem tvrdě trénoval. Věděl jsem, proti komu budu hrát. Každou noc jsem strávil nespočetně hodin u videa s trenéry, jako byl John Muckler. Takhle jsem se stal hráčem, kterým jsem byl, a tohle je způsob, jak chci trénovat," vysvětlil Gretzky svou filozofii.

Čtyřiačtyřicetiletý otec dvou dětí hodlá poskytnout prostor pro realizaci i asistentům Barrymu Smithovi, Ricku Tocchetovi a Ricku Bownessovi, což se v realizačním týmu i mezi hráči setkalo s pozitivním ohlasem. "Na nasazení další řady máte pět nebo šest vteřin. Je potřeba spousta přípravy a videa, takže už není možné, aby to zvládl jenom jeden člověk. Když jste hlavou něčeho, je klíčové, abyste dokázali rozdělovat činnosti mezi ty správné spolupracovníky," řekl jeden z asistentů Tocchet.

Reklama