Hlavní obsah

"Pru-cha, Pru-cha", učí se fanoušci v Madison Square Garden

NEW YORK

"Pru-cha, Pru-cha" bliká obrovský nápis na informační kostce nad kluzištěm v newyorské Madison Square Garden. A hlasatel s pečlivou, i když zřetelně anglickou výslovností učí diváky: "Průůů-cha, Průůů-cha". A do posledního místečka zaplněné tribuny poněkud rozpačitě skandují jméno mladého českého útočníka Petra Průchy, který jim právě předvedl bravurní gólovou akci.

Článek

Hokejový živel z pardubické líhně to ale bere velmi skromně. V rozhovoru s novináři se tomuto tématu vyhýbá, stejně jako tomu, že mladí fanoušci už na Rangers chodí v dresu s jeho pětadvacítkou a s vyšitým "Prucha" na zádech.

Po pěti měsících v Rangers je to stále "super", říká po zápase do mikrofonů. "Možná se teď v té sestavě cítím jistější. Už jsem se trochu víc sžil s městem a cítím se pohodlněji. Se spoluhráči je to úžasné. Užívám si to," těší se třiadvacetiletý hráč, jehož spontánní reakce po každém úspěchu svědčí o nefalšované radosti z hokeje.

V šatně je po zápase stále častěji obklopen houfem novinářů, což jasně svědčí o jeho rostoucím uznání. Odpovídá slušnou angličtinou, i když sám má o ní pochybnosti.

Češtinu, tedy rodný jazyk sedmi nynějších hráčů Rangers v čele s opěvovaným Jaromírem Jágrem, trenér Tom Renney v kabině dovoluje a podle Průchy proti tomu zatím nic neměl. "Já v podstatě jiný jazyk moc nepoužívám, protože angličtina mi pořád moc nejde. Takže je to pro mě jedině dobře," říká opět skromně jeden z největších objevů letošní sezóny NHL.

Reklama