Hlavní obsah

Mario Lemieux ukončil hokejovou kariéru

PITTSBURGH

Legendární kanadský hokejista Mario Lemieux s definitivní platností ukončil kariéru. Fenomenální útočník své rozhodnutí oznámil na oficiální tiskové konferenci v Pittsburghu. Čtyřicetiletý Lemieux, který dotáhl Pittsburgh Penguins ke dvěma vítězstvím ve Stanleyově poháru, v NHL nastoupil naposledy 16. prosince. Od té doby nehrál kvůli problémům se srdcem.

Článek

"Bylo to nesmírně těžké rozhodnutí, ale cítím, že k tomu už zkrátka nadešel ten správný čas. Bude to nejlepší pro mne, mou rodinu, i Pittsburgh Penguins," oznámil Lemieux novinářům v osm hodin večer SEČ v pittsburgské Mellon Areně.

"Z hokeje si odnáším fantastické vzpomínky. Ať už to bylo na dvě vítězství ve Stanley Cupu s Penguins v 90. letech, nebo vítězství na olympiádě 2002, ve Světovém poháru, nebo Kanadském poháru 1987," vypočítal své největší úspěchy během kariéry.

I když poslední dobou nehrál kvůli problémům s nepravidelným srdečním tepem, pravidelně trénoval a očekávalo se, že se na led ještě v této sezóně vrátí. Původně se jeho jméno dokonce objevilo v širší olympijské nominaci pro Turín, ale místa v týmu se kapitán vítězů ze Salt Lake City předčasně vzdal.

Jednou už skončil, v roce 1997

Lemieux už přitom s hokejem jednou skončil. V roce 1997 zarmoutil fanoušky, když uzavřel kariéru kvůli dlouhodobým bolestem zad. Předtím se přitom vypořádal s rakovinou. Ještě ten rok jej vedení NHL uvedlo do Síně slávy bez obvyklé tříleté čekací lhůty, zástupci radnice v Pittsburghu se rozhodli po sportovním idolu pojmenovat náměstí, na němž stojí hokejová hala, a vyhlásili každoroční svátek "Den Maria Lemieuxe". Místo v šatně mělo zůstat volné a klíč od Lemieuxovy skříňky měl být zalit do skla a vystaven.

Po třech letech ale Lemieux znovu svou skříňku otevřel a opět do ní uložil svou výstroj. To už jako spolumajitel klubu, jenž v roce 1999 zbankrotoval. A "Tučňáky", s nimiž spojil celou svou kariéru, rovnou dovedl do finále konference. Dvě z následujících čtyř sezón hrál zřídka kvůli pochroumané kyčli, loni si během výluky jiné angažmá nehledal. Letos nasbíral v 26 zápasech 22 bodů.

Sbíral téměř dva body na zápas

Jeho celková čísla a úspěchy v kariéře jsou ohromující. V NHL odehrál 915 zápasů, nastřílel 690 branek a připsal si celkem 1723 bodů. Za to mu v historickém pořadí patří sice až sedmé místo, ale odehrál suverénně nejméně zápasů z elitní desítky. Mnoho mu nechybělo k tomu, aby odešel s unikátním průměrem dvou bodů na zápas.

Rodák z Montrealu šestkrát vyhrál soutěž produktivity v základní části, v letech 1991 a 1992 dovedl Pittsburgh k zisku Stanleyova poháru a sám si došel pro Conn Smythe Trophy udělovanou nejužitečnějšímu hráči play off. V té době se rovněž ujal tehdy ještě ne dvacetiletého Jaromíra Jágra, a když v roce 1997 poprvé končil, prorokoval českému útočníkovi budoucnost nejlepšího hokejisty světa.

Reklama