Hlavní obsah

Myslel jsem, že to se mnou šlehne, řekl Simon po debutu v NHL. Trenér ho chválil

New York/Praha

V sobotu mu zazvonil telefon, na jehož druhém konci byl trenér farmářského mužstva Wilkes-Barre/Scranton z nižší AHL. Sbal se, jsi povolaný do prvního týmu Pittsburghu! uslyšel český hokejista Dominik Simon. Hned v neděli se jednadvacetiletý útočník dočkal debutu v NHL a oslavil ho stylově - nejenže Tučňáci vyhráli na ledě New Yorku Rangers 5:3, Simon si navíc připsal asistenci u vítězného gólu Matta Cullena.

Foto: Vincent Carchietta, Reuters

Útočník Pittsburghu Dominik Simon (č. 49) a křídelník New Yorku Rangers Viktor Stalberg v zápase NHL.

Článek

„Bylo skvělé, když mi trenér zavolal, že mě povolali do prvního týmu. Zezačátku jsem sice byl nervózní, ale zároveň jsem se na to strašně moc těšil, byl jsem napumpovaný," vyprávěl po utkání pražský rodák, kterého Penguins draftovali loni až v pátém kole jako 137. hráče v celkovém pořadí a v červenci s ním podepsali tříletou nováčkovskou smlouvu.

V celku Wilkes-Barre/Scranton v AHL posbíral v probíhajícím ročníku 38 bodů v 54 zápasech. V únoru se dostal do nominace pro Utkání hvězd AHL, kvůli zranění se ale musel omluvit. O víkendu se ale dočkal zprávy, na kterou čekal celou sezónu. I kvůli zranění tahouna Penguins Jevgenije Malkina. Ruský forvard bude kvůli zranění ruky mimo hru šest až osm týdnů.

„Při hymně před zápasem jsem si myslel, že to se mnou šlehne," vybavuje si Simon bezprostřední okamžiky před začátkem zápasu s New York Rangers.

„Přesně kvůli tomuhle celý život makáte a teď jsem se dočkal. Bylo to neuvěřitelné. Co jsem si mohl přát víc, než odehrát první zápas v NHL tady v Madison Square Garden. Přál jsem si, abychom vyhráli, což se taky stalo. Nemohlo to dopadnout líp," zářil štěstím mladičký Čech, který zazářil na loňském domácím mistrovství světa.

Proti Rangers nastupoval ve čtvrté útočné formaci a na ledě strávil necelých osm minut. Ve třetí třetině navíc byl u vítězného gólu Tučňáků, když v rohu kluziště vyhrál souboj a posunul kotouč k Mattu Cullenovi. Ten pak od zadního mantinelu nahodil puk před branku, do níž si ho nešťastně srazil obránce Jezdců Marc Staal.

Kouč Sullivan: Dominik byl úžasný

„Byl to šťastný gól, ale na tom nezáleží. Skvělý pocit být na ledě při vítězné trefě," usmíval se Simon, který hned po utkání zjišťoval, jestli mu spoluhráči na památku schovali puk. „Vzali mi ho, takže si ho nechám," těšilo odchovance pražské Sparty.

„Dominik byl podle mě úžasný. Mohli jste vidět jeho klid, když byl v držení puku. A bude ještě lepší, až si trochu víc zvykne. Je to jeho první sezóna v Americe a je velký rozdíl hrát na úzkém kluzišti než na tom širokém v Evropě. Ale je to inteligentní hokejista a rychle si přivykne," je si jistý trenér Pittsburghu Mike Sullivan.

Reklama

Související témata: