Hlavní obsah

Sopka vybuchla ve třetí třetině. Čtyři góly a Kanaďan se zařadil za Hertla

Praha

Sopka jménem Patrick Marleau procitla a zničila Colorado. Útočník San Jose Sharks vstřelil čtyři góly během jedné třetiny a Žraloci vyhráli v NHL 5:2. Sedmatřicetiletý forvard zažil první takový večer ve své kariéře. A bude si ho dlouho pamatovat, podobný se mu patrně už nikdy nepovede. Takové kousky se nestávají často.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Patrick Marleau ze San Jose zdraví fanoušky, ti mu aplaudovali za čtyři góly v jedné třetině proti Coloradu.

Článek

Marleau je 12. hráčem v historii NHL, který vstřelit čtyři branky v jedné třetině, a první od fenomenálního útočníka Pittsburghu, kterým byl Mario Lemieux. Ten si podobný zářez připsal 26. ledna 1997 proti Montrealu Canadiens. „Bylo dobrý mít takovou třetinu, dneska bylo hodně legrace," citoval server nhl.com první hvězdu zápasu, která v předchozích sedmi utkání nevstřelila gól.

Celkově si v letošním ročníku kanadsko-americké soutěže Marleau připsal už 16 branek. Stal se teprve třetím hráčem klubu, kterému se podařilo vstřelit čtyři góly v jednou utkání. Před ním slavil v roce 1995 Owen Nolan a před čtyřmi lety Tomáš Hertl.

Teč střely od modré čáry, objetí branky a nachytání brankáře, který si nepohlídal pravou tyčku. Následovala akce dva na jednoho a fanoušci se dočkali hattricku, čepice létaly na led. Poslední gólový drahokam přidal, když zpracoval kotouč, přebruslil soupeře a jeho bekhend našel cíl. Třetí třetina a čas od třetí do sedmnácté minuty. Čas, který měl svého krále.

„Skvělý hráč, stále má hodně plynu v nádrži, hodně šťávy v nohách. Vzhledem k našemu plánu a jeho věku to je výjimečný výkon. Pokud vám je dvaadvacet, tak vám to nevadí, ale v sedmatřiceti letech sedm utkání za jedenáct dnů... Je to skvělý hráč, bylo skvělé být toho součástí," rozpovídal se trenér Sharks Peter DeBoer.

Zápis do historických tabulek

Čistý hattrick zvládl Kanaďan za 480 sekund. Euforie a o pár metrů vedle frustrace. „Neexistuje omluva. Máme spoustu chlapů, kteří umírají na ledě, a kteří chtějí hrát víc a víc. To nebyl ten důvod, proč jsme udělali špatná rozhodnutí ve třetí třetině," řekl k vývoji duelu trenér Avalanche Jared Bednar.

Marleau vstřelil svůj 96. vítězný gól v NHL a dorovnal Matse Sundina na 10. místě v historických tabulkách. „Létaly čepice. Je vzrušující tohle vidět, všichni jsme za něj šťastní," byl spokojený kapitán Žraloků Joe Pavelski.

Reklama