Hlavní obsah

Mladé muslimce se splnil životní sen. Režie se ujali Bondra s Ovečkinem, hala aplaudovala

Washington/Praha

Dostalo se jí pocty, kterou jí musí závidět snad každý hokejový fanda. Sedmadvacetiletá Fatima Al Aliová, rodačka ze Spojených arabských emirátů, strávila necelý týden s hokejisty Washingtonu, jehož je velkou fanynkou. Ve čtvrtečním utkání NHL proti Detroitu navíc měla možnost vhodit čestné buly mezi kapitány obou týmů Alexandra Ovečkina a Henrika Zetterberga.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Fatima vhazuje čestné buly mezi kapitány Alexandra Ovečkina z Washingtonu a Henrika Zetterberga z Detroitu.

Článek
Fotogalerie

Fatima začala hrát hokej teprve před šesti lety. Nejprve bruslila s o polovinu mladšími dětmi, než je ona sama. Podle statistik Mezinárodní hokejové federace působí v Emirátech jen 802 hokejistů, z toho 82 žen.

Postupem času se stala členkou národního týmu a v zemi ležící na Arabském poloostrově působí i jako hokejová rozhodčí. Jejího hokejového talentu a triků s pukem, které dokáže, si vloni v listopadu všiml i Slovák Peter Bondra, jenž za Washington v NHL odehrál přes tisícovku zápasů.

Po své návštěvě v Abú Zabí, kde pořádal speciální kemp s cílem podpořit hokej v exotické krajině, se mistr světa z roku 2002 rozhodl, že pozve Fatimu i s jejím bratrem do Washingtonu.

S hráči Capitals si měla možnost zatrénovat, dostala se i k nim do kabiny. „Nic podobného jsem vůbec neočekávala a bylo to neuvěřitelné. Užívala jsem si každý okamžik," říkala nadšeně Fatima, jíž její největší oblíbenec a kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin věnoval podepsanou hokejku. „Bude mít v mém domě i mém srdci speciální místo," tvrdila dojatě.

Největší zážitek ale přišel ve čtvrtek, když před soubojem Capitals s Red Wings vhazovala čestné buly mezi Ovečkina a Zetterberga. A zaplněné Verizon Center jí aplaudovalo. „Měla jsem smíšené pocity, obrovské nadšení se totiž střídalo s nervozitou. Nevěděla jsem, co dělat, a jen jsem doufala, abych neprovedla něco stupidního," přiznávala Fatima.

Pak ale přeci jen hodila ostych za hlavu, vytáhla z kapsy telefon a s Ovečkinem a Zetterbergem si pořídila selfíčko. „Říkala jsem si, jestli to můžu udělat, nebo ne. Byl to jen nápad a jsem ráda, že vyšel."

Týdnem stráveným s hráči Capitals si splnila sen a doufá, že tím inspirovala i další muslimky. „Věřím, že jsem jim ukázala dobrý příklad. Pokud mají sny, ať je následují. Nic by vás nemělo zastavit. Jděte za tím, co se vám honí hlavou. Kdo vás může zastavit," vzkazuje všem Fatima.

Reklama

Související témata: