Hlavní obsah

V Rusku to už bylo na hlavu. Sobotka si překvapivě zahraje o Stanley Cup

Praha

Hokejový reprezentant Vladimír Sobotka ukončil po třech letech angažmá v Avangardu Omsk a dohodl se na kontraktu v St. Louis. Nyní ho čekají tři roky v NHL. Krok, který se dal čekat, ne však následujcí. Útočník si zahraje play off zámořské soutěže ještě letos, čeká ho boj o slavný Stanley Cup.

Vladimír Sobotka odlétá do USAVideo: www.sport-invest.cz

 
Článek

Probíhající sezónou zároveň Sobotkovi v Americe vyprší kontrakt stanovený v roce 2014 arbitráží. V St. Louis se dohodl na nové smlouvě na tři roky. Ta mu v souhrnné výši zaručuje 10,5 miliónu dolarů.

„Samozřejmě se moc těším, je to pro mě opět nová výzva. V Rusku to už bylo na hlavu. V Americe je lepší život," řekl také Sobotka ke změně životního stylu. "Hned po příletu mě čeká setkání s trenérem i manažerem týmu, nicméně jsem připraven ihned naskočit. Není to jednoduchá situace, kluci v St. Louis celý rok bojují o play off a v případě mého nástupu prakticky někoho o místo v sestavě připravím. Hokej však podobné situace přináší a já věřím, že budu schopen týmu pomoct," řekl před odletem hráč se sedmi odehranými sezónami v nejlepší hokejové soutěži světa.

Sobotka chtěl opustit Rusko už delší dobu, ale nedařilo se najít dohodu. V tomto směru může být nyní spokojený. Ne tolik kouč národního týmu Josef Jandač, který tak přišel o jednoho z útočníků, který mohl být oporou na mistrovství světa a měl se připojit do přípravného kempu.

Jandač se nedočkal

„Zatím nic nového. Jsem trpělivý. Mistrovství světa začíná za měsíc, takže relativně nějaký čas je, ale pokud bude zdravotní limit příliš velký, nemá smysl dál čekat a natahovat to. Domluvili jsme se na tento týden, dál už bychom to nechali být," řekl Jandač v pondělí.

Místo do pražských Holešovic zamířil Sobotka do St. Louis. O devětadvacetiletého Sobotku mělo zájem i San Jose, ale vyhrálo St. Louis, kde už v zámoří hrál. Celkem rodák z Třebíče odehrál v NHL zatím 381 zápasů a připsal si 123 bodů (35+88).

„Nebylo to jednoduché, stále se objevovaly možné administrativní překážky či neochota posunout věci do finále," přiznal forvard nekonečný seriál vyjednávání.

„Základem bylo zbavit ho kontraktu, který mu byl přiřčený špatně připravenou arbitráží a zároveň dohodnout novou dlouhodobou smlouvu. Rozhodování nebylo pro hráče jednoduché. Na stole ležela velmi nadstandardní nabídka z Omsku na dva roky, naproti tomu se otevřela možnost vrátit se do nejlepší ligy světa.," řekl hráčův agent Robert Spálenka. Sobotka si vybral. V Rusku zabalil kufr, vybalí ho v Americe.

Reklama