Hlavní obsah

Lang se zapsal poprvé mezi střelce, daří se i Vokounovi

NEW YORK

Kapitán bronzových medailistů z olympijských her v Turíně a centr Detroitu Red Wings se v utkání proti Králům z Los Angeles poprvé zapsal mezi střelce probíhajícího ročníku NHL. A trefil se hned dvakrát.

Článek

Dařit se začíná i českému brankáři ve službách Nashvillu Tomáši Vokounovi, který hlavní měrou přispěl k výhře na ledě newyorských Islanders. Body za dvě přihrávky si připsal i útočník Chicaga Martin Havlát a upevnil si tak vedení v kanadském bodování NHL.

Hokejisté Los Angeles se pokoušeli zlomit neúspěšnou sérii s Detroitem marně. Jednobrankové vedení z úvodní třetiny neudrželi, vyrovnání obstaral v polovině utkání Draper a Lang poté dvěma trefami v závěrečném dějství nasměroval svůj tým k jedenáctému vítězství nad týmem ze západního pobřeží v řadě.

"Nevstoupili jsme do utkání zcela podle našich představ, ale neztratili jsme koncentraci a dovedli zápas do vítězného konce," uvedl po utkání nejplatnější muž Detroitu, jenž by měl být podle zámořských komentátorů tahounem týmu po odchodu Yzermana a Shanahana.

Litvínovský odchovanec nicméně čekal na první zářez v sezóně celé čtyři zápasy, nakonec ale dokázal, že se mu proti bývalému zaměstnavateli daří. V šestnácti duelech proti Kings, jejichž dres oblékal na začátku 90. let, nastřílel pětatřicetiletý forvard deset branek a nasbíral sedm asistencí.

Osgood místo Haška

V brance Detroitu se v pondělí poprvé v nové sezóně zámořské soutěže neobjevil Dominik Hašek a Chris Osgood oplatil důvěru trenérovi Babcockovi dvaadvaceti úspěšnými zákroky. "Musím být připravený podat stoprocentní výkon, kdykoliv budu požádán, abych hrál. Doufám, že se v průběhu sezóny dostanu do branky častěji," věří třiatřicetiletý gólman, jenž pomohl Detroitu v letech 1997 a 1998 k zisku Stanleyova poháru.

Tomáš Vokoun měl v utkání na ledě New Yorku Islanders 22 úspěšných zákroků a pustil pouze jeden gól. Branku si nenechal dát ani v penaltovém roztřelu a měl tak velkou zásluhu na vítězství 2:1 po samostatných nájezdech. Vokoun bojoval s horším startem do sezóny, ale v posledních dvou zápasech svůj tým podržel. "Dneska byl mnohem více trpělivý," pochválil Vokouna trenér Barry Trotz. "Začíná se dostával do své obvyklé formy, liboval si trenér Predators.

Vokounův nejlepší zákrok přišel 28 vteřin před koncem prodloužení, když lapačkou vychytal pohotovou střelu Shawna Batese z pravé strany. Předtím se v nastaveném čase ještě vyznamenal proti střelám Kozlova a Slováka Šatana. "Šatan udělal perfektní pohyb a já věděl, že si věří a chce mě překonat," popisoval situaci Vokoun."Chtěl mě rozpohyboval, abych roztáhl betony, asi na vteřinu se mu to podařilo, ale naštěstí se mi jeho střelu nakonec podařilo vykopnout špičkou brusle," řekl Vokoun.

Havlát stále produktivní

Martin Havlát odehrál další skvělý za svůj nový klub Chicago Blackhawks. Tentokrát si připsal body za dvě asistence. Dohromady nasbíral v pěti utkáních již dvanáct bodů a vévodí tak kanadskému bodování soutěže o jeden bod před Jaromírem Jágrem, jehož Rangers ale odehráli o jedno utkání více.

Havlát vletěl do sezóny velmi žhavým způsobem a Jestřábi se začínají na jeho výkony stále více upínat a spoléhat. Z jeho famózní formy tak mohou těžit další hráči, jako třeba Martin Lapointe, který vstřelil v utkání dvě branky, z toho ta druhá na začátku třetí třetiny byla vítězná. "Martin za nás odehrál skvělý zápas, jeho druhá branka byla výstavní, pochválil Havlát svého spoluhráče.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.