Hlavní obsah

Švédsko získalo pořadatelství MS v hokeji 2013 i na úkor ČR

VANCOUVER/PRAHA

Švédsko bude v roce 2013 hostit hokejové mistrovství světa. Rozhodli o tom delegáti kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Severská země tak porazila mimo jiné i Českou republiku, která se o pořádání vrcholné hokejové akce v roce 2013 rovněž ucházela.

Foto: www.sazkaarena.cz

Fanoušci MS v hokeji 2013 v pražské Sazka Areně neuvidí.

Článek

Švédové se stali jasnými vítězi hlasování, dostali 70 z 96 možných hlasů. Pomohli jim i zástupci Lotyšska, kteří svůj zájem stáhli a veřejně podpořili Švédsko. Česká kandidatura získala pouze tři hlasy, stejně jako Maďarsko. Úspěšnější bylo i Bělorusko, které podporovalo patnáct delegátů. Švédové zvítězili po čtyřech neúspěšných kandidaturách.

Potvrdily se tak prognózy, podle kterých bylo Švédsko hlavním favoritem volby. Na severu Evropy se totiž MS naposledy konalo v roce 2002, zatímco v Praze a Ostravě o dva roky později. "Je to spravedlivé, Švédové byli na řadě, takže se dalo odhadnout, jak by to mohlo skončit," uvedl pro ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Martin Urban, který Česko společně s prvním svazovým místopředsedou Zbyňkem Kusým na kongresu v Kanadě zastupoval.

Mistrovství světa  by se tak za sedm let mělo konat ve městech Stockholm a Malmö. "Chtěl bych poděkovat všem, kteří nás podporovali. Uděláme vše proto, aby to byl velký hokejový turnaj," slibuje prezident Švédské hokejové asociace Christer Englund na oficiálních internetových stránkách IIHF.

IIHF bude jednat o pravidelném pořadatelství

Skutečnost, že Praha s Ostravou získaly pouze tři hlasy, nepovažoval Martin Urban za nic tragického. "Nehraje to žádnou roli. My jsme se báli hlavně Bělorusů, kterým daly hlasy postsovětské země. Ukázalo se ale, že nikdo jiný," přiznal Urban. Česká republika by totiž stejně jako další hokejové velmoci uvítala, aby pořádání MS mělo řád a tyto země se střídaly. "Například v desetileté periodě. Všichni by pak měli jistotu. Ještě na podzim o tom budeme všichni jednat přímo s prezidentem IIHF Faselem," prozradil Urban.

"To bude otázka nového výkonného výboru svazu," poukázal Urban na fakt, že v příštím roce se bude konat volební kongres ČSLH. Problémem roku 2014 ale může být, že v únoru téhož roku se uskuteční olympijské hry v Soči. "Na toto rozhodnutí je dost času. Pořadatel MS 2014 se bude volit až za rok a půl při šampionátu ve Švýcarsku," dodal Urban

Zástupci Maďarska a Běloruska již krátce po hlasování potvrdili, že jejich země se bude ucházet i o uspořádání šampionátu v roce 2014. To má v plánu i Česká republika.

Pořadatelské země MS v hokeji:
2008 Kanada
2009 Švýcarsko
2010 Německo
2011 Slovensko
2012 Finsko
2013 Švédsko

Reklama