Hlavní obsah

Vachouška trápí v Marseille jen francouzština

PRAHA

Na jediný den přiletěl do Čech ze svého nového působiště v Marseille fotbalista Štěpán Vachoušek. Bývalý hráč Slavie je zatím na jihu Francie spokojen, potíže mu činí jen jazyková bariéra mezi ním a spoluhráči.

Foto: Slavia Praha

Štěpán Vachoušek.

Článek

Ke komunikaci tak musel trochu nečekaně oprášit znalosti ruštiny. Jako tlumočník mu totiž v prvním měsíci jeho angažmá slouží ruský záložník Dmitrij Syčev. "Francouzština je strašně těžká řeč. Při komunikaci s trenérem musím využívat překladatele. Už mám svého učitele, který však nemluví česky, ale německy, " popisuje jazykové peripetie.

Vachoušek si česky nepopovídá ani ve svém volném čase, v Marseille totiž sám bydlí na hotelu, jeho přítelkyně Petra zatím zůstává v Praze. "Ještě jsem si nevybral dům, rodina mi ve Francii hodně chybí," přiznává.

Nastupuje v záloze

Po fotbalové stránce si však rodák z Duchcova nemůže stěžovat. Ve všech přípravných duelech nastoupil od začátku na levém kraji zálohy, kde se objevoval i v závěru svého působení ve Slavii. "Jsem rád, že se mnou trenér počítá do středu pole, kde je mnohem menší konkurence než v útoku. Na zálohu jsem si už zvykl, tolik jako teď v přípravě jsem toho snad nikdy nenabránil," usmívá se hráč, který v sobotu oslavil čtyřiadvacáté narozeniny.

Olympique chce uspět v Lize mistrů i v domácí soutěži a tomu podřídil i předsezónní přestupy. "V týmu je asi 25 vyrovnaných fotbalistů, kromě mě přišli další čtyři a na každý post má trenér k dispozici minimálně dva hráče. Myslím ale, že mám velkou šanci hrát v základu," věří Vachoušek.

Úspěchy bývalých klubů ho potěšily

Nejnovější akvizicí třetího mužstva minulého ročníku francouzské ligy je Mido z Ajaxu Amsterdam, který by měl vytvořit útočnou dvojici s Drogbou. Právě tito hráči dali po dvou brankách v sobotním posledním přípravném utkání se Soluní, které Olympique vyhrál 5:1 a Vachoušek nastoupil na 72 minut. Sezóna začne pro klub v sobotu střetnutím s Guingampem, který v Intertoto cupu vyřadilo Brno.

I poté, co opustil české ligové trávníky, snaží se Vachoušek sledovat výsledky domácí soutěže. "Potěšilo mě, že se dařilo mým bývalým klubům," připomíná remízu Teplic se Spartou a vítězství Slavie nad Žižkovem. Stejně jako pražská "S" musí i marseillský klub absolvovat kvalifikaci o Ligu mistrů, na nepřízeň losu si však ve Francii nemohou stěžovat. "Austria Vídeň je přijatelný soupeř, se kterým se dá hrát. Zato pro Spartu a Slavii to bude těžký oříšek," domnívá se loňský mistr Evropy do 21 let.

Reklama

Související témata:
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 30. min Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko