Hlavní obsah

Češi mají spasit kuvajtskou hokejovou reprezentaci

PRAHA/NYMBURK

Vypadá to jako scéna z hokejového dávnověku. Na ledě se potácí pětice mužů, kterým by očividně pomohly hodiny veřejného bruslení, přesto jsou to hokejoví reprezentanti. Právě takový obrázek se nabídne tomu, kdo zavítá v těchto dnech na zimní stadión v Nymburce. Za místo své přípravy si jej vybral kuvajtský národní tým, který se tu do 1. června chystá na Arabský pohár v Dubaji. Vzít si s sebou chce i české hráče.

Článek

Není to náhoda. Kuvajtskou reprezentaci totiž už druhým rokem vede mladý český kouč Jan Brychta, jenž se v exotickém angažmá snaží vybudovat fungující tým, který by dokázal hrát vyrovnané zápasy s asijskými rivaly. "Hrají už spolu nějakých pět až šest let, což není málo. Snaží se a rychle se zlepšují," řekl na adresu svých svěřenců Brychta.

První ročník neoficiálního arabského šampionátu pod hlavičkou IIHF v Dubaji začne 16. června a Kuvajťany na něm čekají Spojené arabské emiráty, Maroko a Alžírsko. "Každá země si tam smí vzít až pět cizinců, což to celé dost sráží. Moc nevím co od toho čekat, každopádně to nebude ani tak turnaj arabských zemí jako spíš zemí, které jim ty cizince dodávají," přiblížil Brychta.

Spojené arabské emiráty podle něj přivezou celou první pětku Bělorusů, severoafrické týmy zase budou sázet na frankofonní hokejisty. A Kuvajťané si přivezou Čechy. Kuvajt přitom nemá žádnou klubovou soutěž a i reprezentace, tvořená především státními zaměstnanci, se schází jen několikrát ročně.

Nikdo z Kuvajťanů na bruslích neexceloval

Český kouč má k dispozici zvláštní tým a nejlépe to bylo vidět ve čtvrtečním přípravném utkání se středočeskými amatéry AHC Rebels. Nikdo z Kuvajťanů na bruslích příliš neexceloval, ale jejich první pětka bruslařsky s přehledem stačila. Kuvajťané navíc velmi dobře ovládají puk a českého soupeře často s přehledem rozebírali. V některé z nižších soutěží by se neztratil ani šikovný brankář Jásir Alsarraf.

Druhá kuvajtská pětka už zaostávala o poznání víc a bylo znát, že její členové na ledě rozhodně dětství nestrávili. Tu a tam se někdo z Kuvajťanů ve snaze dosáhnout na přihrávku skácel na led, jeden z hráčů si k helmě vzal místo plexiskla lyžařské brýle.

Kuvajťané měli ve svém týmu ale i pětici českých hráčů se zkušenostmi z první a druhé hokejové ligy. Právě Češi v kuvajtském dresu měli na výhře asijského týmu 9:3 hlavní podíl. "Pere se nás o to osm, všechno kluci z FTVS. Ale Dubaj je hodně lákavá vidina," přiblížil poměry v týmu třiadvacetiletý útočník Aleš Zahálka, který si zatím zahrál nejvýše druhou ligu.

Baví se vzájemným focením na střídačce

Teď má za spoluhráče mladíky, kteří sice hokej ještě příliš neovládají, ale o to víc se jím baví. Realizační tým se vedle hlasitého vtipkování baví i vzájemným focením na střídačce, arabštinu střídá angličtina. Když česká pětice přehlédne, že se bude vylučovat, odvolají pátého hráče z ledu za velkého povyku rozjaření Kuvajťané.

Jenom vtípky ale kuvajtský hokej nenabízí. Naopak. Hledištěm se line silná vůně arabských parfémů, úplně nahoře na tribunce sedí delegace z kuvajtské ambasády. Po utkání její představitelé k hráčům dlouho řeční a je znát, že to není v legraci. "Hokej tu zastřešuje stejně jako ostatní sporty místní olympijský výbor, teď se mu podařilo zprofesionalizovat fotbalisty," vysvětluje Brychta. A první krůček na cestě kuvajtského hokeje ke slávě musejí udělat na konci června i Češi.

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko