Hlavní obsah

Kanaďané kralují juniorskému hokeji už pět let v řadě

OTTAWA

Hokejisté Kanady potvrdili kralování v kategorii do 20 let. Na MS v Ottawě vyhráli všech šest utkání při skóre 46:12, přesto jejich cesta za zlatem nebyla úplně jednoznačná. Především v semifinále s Ruskem odvrátili porážku až pět vteřin před koncem a vyhráli na nájezdy. Ve finále se Švédskem vyhráli sice vysoko 5:1, ale soupeř byl na střely aktivnější. Hráči z kolébky hokeje si užívali pátý triumf za sebou před rekordní návštěvou 20 380 diváků.

Článek

"Vyhrát na domácím ledě je lepší než za mořem," řekl novinářům po utkání John Tavares. Osmnáctiletý nejužitečnější hráč turnaje a favorit na jedničku letošního draftu NHL zažil triumf i před rokem v Pardubicích, kde byli ze současného kádru také obránci Thomas Hickey, P.K. Subban a útočník Zach Boychuk.

"Fanoušci byli úžasní, byla tady také řada našich příbuzných, což bylo skvělé. Je to velký úspěch znovu vyhrát," připojil Tavares. Kanada vyrovnala pěti tituly za sebou vlastní rekord a na šestý může zaútočit za rok opět v domácím prostředí, protože příští turnaj se hraje v kanadských městech Saskatoon a Regina.

Quinn dovedl ke zlatu další kanadský výběr

Rozdíl ve finálovém utkání byl v brankářích. Jakoba Markströma, který byl vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje, donutili Kanaďané kapitulovat třikrát, čtvrtý a pátý gól přidali při power play do prázdné branky. "Chtěli jsme se tlačit před Markströma a dorážet. Je to skvělý gólman, řada z nás ho zná ze šampionátů osmnáctek," prohlásil Cody Hodgson, který švédského gólmana překonal jednou a trefou při power play si zajistil vítězství v kanadském bodování turnaje.

Kouč Pat Quinn se stal v 65 letech nejstarším trenérem, který dovedl Kanadu na juniorském MS ke zlatu. "Není nic krásnějšího než pracovat s mladými muži jako tady, kteří chtějí hrát za svou zemi. Vidět je triumfovat je všechno, co jako kouč chci dokázat," prohlásil Quinn.

V roce 2002 dovedl Kanadu ke zlatu na olympijských hrách v Salt Lake City, o dva roky později k triumfu na Světovém poháru a loni vyhrál mistrovství světa s týmem do 18 let. "Rychlý gól nás uklidnil a naše obrana po většinu zápasu nepustila soupeře do velkých šancí," zhodnotil Quinn finále.

Esposito se konečně dočkal

Vítězný gól si ve finále připsal Angelo Esposito, který tak poděkoval Quinnovi za důvěru. Útočník, jehož draftoval v roce 2007 jako dvacátého v pořadí Pittsburgh a v únoru byla jeho práva vyměněna do Atlanty, v předešlých letech třikrát vypadl z nominace. Něco takového potkalo v historii kanadské dvacítky jen Dana Clearyho.

"Čekal jsem na tento moment celý svůj život. Už od doby, kdy jsem jako malý kluk juniorský šampionát sledoval v televizi. Je neuvěřitelný pocit získat před skvělými fanoušky v Ottawě toto zlato," ukazoval svou medaili v rozhovoru pro televizní stanici TSN Esposito, který hraje v QMJHL za Montreal.

Druhé švédské zklamání za sebou

Švédové před rokem prožili s Kanadou zklamání ve finále po inkasované brance v prodloužení, tentokrát bylo jasno už v průběhu utkání. "Chtěli jsme proti nim hrát fyzicky, ale oni dali rychlý gól a všechno se změnilo. Bohužel pro nás si schovali nejlepší výkon na konec," prohlásil teprve sedmnáctiletý talent Magnus Svensson-Pääjärvi, který už byl v týmu i loni v Pardubicích.

Tam spolu s ním hráli i současný kapitán Oscar Möller a obránce Victor Hedman. "Měli jsme řadu šancí v přesilových hrách. Kdyby se k nám odrazilo několik puků lépe, mohl se zápas vyvíjet jinak," prohlásil Hedman, který na turnaji nepřesvědčil, že by se měl s Tavaresem prát o jedničku draftu.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.