Hlavní obsah

Kladeňák slavil úspěch, spokojená byla i maminka Jágrová

KLADNO

Hraje se prodloužení sedmého rozhodujícího finále. Mario Lemieux vyhrává buly a posouvá puk na Jaromíra Jágra. Ten prokličkuje až k brance soupeře a vzápětí skóruje. Góóól!!! Jágr plní svůj slib, když se na závěr kariéry vrací do Kladna i s Lemieuxem a získává pro svůj mateřský klub mistrovský titul. Bohužel pro kladenské fanoušky však pouze na divadelních prknech, ve hře „Jaromír Jágr, Kladeňák“.

Foto: www.divadlokladno.cz

Momentka ze zkoušky divadelní hry Jaromír Jágr, Kladeňák

Článek

Zatímco kladenští hokejisté bojují v pátek navečer o další ligové body ve Varech, odehrává se ve Středočeském divadle v Kladně jiné hokejové drama. Domácí herci doplnění televizní star Davidem Matáskem se právě pokouší předvést divákům vrcholy i pády kariéry slavného rodáka Jaromíra Jágra.

Už před začátkem světové premiéry představení musí být všem, kteří kolem kladenského divadla jen projdou, jasné, co se zde bude odehrávat. Před vchodem křepčí roztleskávačky v národních dresech do rytmů hitu Yo Yo Bandu "Kladno, to je to město". A i projíždějící auta jakoby svým troubením dávají najevo svůj kladenský patriotismus.

Návštěvníky divadla zvyklé na upjatý styl klasických autorů musí pořádně zaskočit i úvodní scéna celého představení. Příběh začíná triumfem  hokejistů na olympiádě v Naganu, ovšem přesněji řečeno jde o několik minut po konci zápasu, kdy jsou hráči už ve sprše. Dámy oděné v elegantních róbách si tak přijdou vskutku na své - před jejich očima se totiž náhle zjeví několik zcela nahých mužských těl zakrytých pouze ručníky (avšak jen zepředu), která se povzbuzují vítězným pokřikem.

Veškerý duchovno na ledě je na hovno

Jágr skvěle ztvárněný Matáskem se vzápětí vrací ověšený zlatou olympijskou medailí domů, kde by si jej každý chtěl najednou urvat pro sebe a vyždímat něco z jeho slávy i ve svůj prospěch. Ale co je horší, Jaromírovi se začíná zjevovat paní Poldi s filozofem a dalším kladenským rodákem Wittgensteinem v dětském věku. A začínají jej upozorňovat na smysl jeho existence. „Každý muž musí dostát svému géniu, jinak je na světě zbytečný,“ klade mu na srdce poprvé a rozhodně ne naposled paní Poldi.

Utrápený Jágr se svěří svým spoluhráčům z Pittsburghu a ti se mu vzápětí přiznají, že i jim se ve snech zjevují filozofové. Ovšem ti „jejich“, je to totiž  regionální záležitost, jak podotkne slavný Mario Lemieux. „Mě se zjevuje Sartre a tvrdí mi, že tady vůbec nejsem,“ posteskne si brankář Jean-Sebastien Aubin, frankofonní Kanaďan.

Dostojevskij v depresi připraví tě na běsi

Jágr se snaží o pochopení Wittgensteina četbou jeho filozofických spisů, jenže to nakonec vede jen k jeho rozchodu s Andreou Verešovou i hernímu trápení na dalších štacích ve Washingtonu a New Yorku. Když tedy na diskotéce potká svou další lásku Innu, dá nakonec na její radu, aby se vydal do Ruska, země plné slavných filozofů.

Dana Marková v roli Inny Puhajkové a David Matásek jako Jaromír Jágr na generálce divadelní hry Jaromír Jágr, Kladeňákfoto: ČTK/Michal Kamaryt

Poté, co projde vstupní procedurou každého nováčka Omsku u Čechovových Tří sester, seznamuje se Jágr s mladým spoluhráčem  Čerepanovem. Brzy však zažije tragédii, když ruský talent zemře přímo během zápasu. Nutno dodat, že tuto pasáž dokázali autoři hry Petr Kolečko a Tomáš Svoboda ztvárnit vkusně a s úctou. Stejně jako celý příběh Jágra, jemuž po titulu s Kladnem gratuluje i obživlý Ivan Hlinka. „Jen se z toho neposrat,“ říká na závěr celého představení kouč olympijských vítězů.

Mamince Jágrové se nejvíc líbila Verešová

Zcela zaslouženě sklízeli po premiéře dlouhotrvající ovace všichni aktéři příběhu a spokojená byla i maminka Jaromíra Jágra, která dorazila do divadla v doprovodu dalších příbuzných.

„Líbilo se mi to moc. Nejvíc Verešová,“ řekla exkluzivně Sport.cz s potutelným úsměvem ve tváři paní Jágrová. Přitom původně měla z divadelní hry o svém synovi trochu obavy. „Pochopitelně, protože jsme nevěděli, co z toho nakonec bude. Ale bylo to fajn,“ znělo hodnocení, které musí autory mimořádně těšit. A hru lze jen doporučit i všem ostatním.

Reklama

  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 přestávka Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko