Hlavní obsah

Dopravu během hokejového šampionátu zajistí mimořádné linky

BRATISLAVA

Veřejnou dopravu k bratislavskému zimnímu stadionu během hokejového mistrovství světa zajistí čtyři zvláštní linky, které budou promávat ze záchytných parkovišť a dvou městských částí. Dopravce v případě potřeby posílí také spoje na běžných linkách. Vstupenka na zápas zároveň poslouží jako celodenní lístek pro cestování v celé síti městské dopravy. Informovalo o tom dnes vedení bratislavského dopravního podniku (DPB).

Foto: 2011 IIHF World Championship, Slovakia

Podoba autobusu na hokejovém mistrovství světa na Slovensku, které proběhne příští rok v Bratislavě a Košicích.

Článek

Nejvíce fanoušků se během šampionátu od konce dubna do poloviny května očekává právě v slovenské metropoli, kde se představí česká reprezentace i domácí tým. Bratislavská aréna s kapacitou asi 9200 diváků bude hostit také zápasy o medaile. Část turnaje se odehraje v Košicích, kde bude také posilněná doprava.

Na mimořádné linky k bratislavskému stadionu z dvou hlavních záchytných parkovišť, na které řidiče navede informační systém, nasadí DPB nejnovější velkokapacitní autobusy. Mimořádné spoje doplní tramvajová linka z centra města a autobusy z největšího sídliště Petržalka, jež vedle autobusové stanice zastaví i v zábavních zónách určených pro hokejové fanoušky. Všechna vozidla na těchto linkách budou mít zvláštní označení, zastávky v okolí stadionu se přejmenují, aby diváci nezabloudili.

Jedna z podob vzhledu autobusů na hokejovém mistrovství světa na Slovensku. foto: 2011 IIHF World Championship, Slovakia

Z ostatních lokalit, včetně letiště nebo železničního nádraží, se doprava posílí v případě potřeby. "Když bude potřeba operativně přivolat vozidlo, budeme mít záložní vozidla přistavené ve vozovnách," řekl šéf dopravního podniku Pavel Derkay. Podnik připravil letáky s informacemi o linkách městské dopravy, kterou zajišťují tramvaje a autobusy.

Fanoušci by v městské dopravě neměli během šampionátu cestovat bez platné vstupenky na zápas nebo lístku na dopravu. V případě odhalení revizorem se vystavují hrozbě pokuty až 50 eur (1216 korun). Cestujícím při jízdě městkou dopravou patrně nepomohou řidiči autobusů nebo tramvají, kteří se podle Derkaye mají věnovat hlavně řízení vozidla. Většina řidičů navíc neovládá cizí jazyky.

Organizátoři turnaje spoléhají na to, že diváci při jízdě na stadion využijí hlavně veřejnou dopravu. V okolí bratislavské arény je jen málo možností na parkování, do bezprostředního okolí stadionu se během šampionátu dostanou autem jen místní obyvatelé.

Reklama