Hlavní obsah

VIDEO: Červenka školí hokejový potěr, jeden najel skoro tisíc kilometrů až z Kaliningradu

PRAHA

„Tati, tati, támhle je Červenka,“ dožaduje se netrpělivě pozornosti kluk, který sotva přehlédne mantinel. Mezitím jiných třicet hokejových výrostků kouzlí na ledě s pukem a čeká, až se k nim hvězda Avangardu Omsk připojí, až se s nimi pustí do souboje o puk, něco jim řekne, nebo se jen usměje. „Když jsem byl malý a mohl jet na Jágrovu školu, tak to byl pro mě zážitek,“ vzpomíná na své začátky český reprezentant. Teď se role otáčí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Červenka sundal reprezentační dres a věnuje se přes léto i dětem.

Článek

Někdo dře, není o něm slyšet, starší občas vystrčí růžky. „To vzdáváš,“ halasí brankář, na kterého dvakrát Červenka nevyzrál. Pohoda, která je ale někdy vykoupena i skřípěním zubů. Pražská hokejová škola Romana Červenky je přesto plná.

„Děláme to podruhé, zatím to nemá tradici, ale kluci přijeli, tak to je dobrý. Je toho dost, celý den mají co dělat. Někdo by se rád bavil, někdo se stydí, každý kluk se chová jinak, je to individuální,“ povídá útočník ruské Kontinentální hokejové ligy, který se snaží poradit, zapojit se. „Ale to hlavní je na trenérech. Já si s nimi hraju, aby taky z toho něco měli, když jsem na ledě.“

Několik skupinek, kličky, objíždění překážek, střelba, hecování, které se projevuje dvakrát denně na ledě, jednou na suchu. Tam se o potěr stará i Michal Hamršmíd, bojovník ultimátních zápasů. Nejvíce ale táhne led, jde přece jen o hokej. „Když je Roman na ledě, tak je vidět, že se kluci více snaží, to je poznat okamžitě,“ přiznává Martin Maškarinec, jeden z trenérů školy.

Roman Červenka při tréninku s hokejovými nadějemi.foto: www.hokejovetreninky.cz

Mezi třiceti hokejisty je i jeden, který se vymyká ostatním. Na první pohled nic nepoznáte, ale stačí říci - na kemp do Prahy přijel autem s mámou a sestrou z Kaliningradu. Trasa, která měří 900 kilometrů, byla zdolána za víc jak patnáct hodin.

„Chtěli přijet včas, ale dorazili o osm hodin později. Měli tu být v osm, byli tu ve čtyři odpoledne, docela dobrodruzi. Přitom měli domluvenou školu až na pozdější termín, teď neměli ani zamluvené ubytování,“ usmívá se Maškarinec nad strastiplnou poutí za ledem.

Michail je ročník 1999, nepatří mezi nestarší, přesto dává o sobě vědět. „Je šikovný, má ruské bruslení,“ chválí Červenka kluka zpoza hranic, který se o škole dozvěděl netradičně. Forvard Omsku poskytl rozhovor v Rusku jedné novinářce, ta se zmínila své kamarádce z Kaliningradu a netradiční prázdninová cesta do vršovické haly Hasa byla na světě.

„Kluk je nadšený, prošel hodně hokejových škol, tady si to užívá,“ je spokojený Maškarinec, který má zprávy až z Ruska. „Pokud bude Roman hrát v Kontinentální lize dobře, tak je možné, že jich bude více,“ dodává Maškarinec, bývalý reprezentant.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.