Hlavní obsah

Střet dvou rozdílných světů. Miliardový Petrohrad zavítal pod Bílou věž

HRADEC KRÁLOVÉ

Týdny nebylo většího sportovního tématu v Hradci Králové. Proč? Střet obra s trpaslíkem. Ve čtvrtek přijel nejbohatší hokejový klub Evropy. Nadšení proti evropské elitě a moci. Hradec, jehož rozpočet dosahuje necelých pětadvacet miliónů korun vs. Petrohrad a jeho více jak miliarda v kase. Do města pod Bílou věží dorazil také Jakub Štěpánek, Petr Průcha, Miloš Říha, Jevgenij Arťuchin či Maxim Afinogenov. Nakonec ruský tým vyhrál 2:0.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Jiří Hendrich z Hradce Králové (vlevo) natěsno brání Jevgenije Arťuchina z SKA Petrohrad.

Článek

Když se Arťuchin, zlobivý muž ruské reprezentace, dostal k puku, drásal fanouškům nervy a na jeho hlavu se snášel pískot i bučení. Ale účastník českého čtvrtfinále play-off první ligy z minulého ročníku se nezalekl. Naopak, byl to on, kdo mohl po první třetině vést.

Reprezentační brankář Štěpánek musel předvést, proč byl angažován do SKA.

Na druhé straně čaroval i Jakub Čech, na kterého hleděl i Alexej Kasatonov, současný generální manažer ruského klubu a někdejší člen elitní první formace z doby, kdy ruskou sbornou vedl od úspěchu k úspěchu trenér Tichonov. Majitel dvou zlatých medailí z olympijských her v Sarajevu 1984 a Calgary 1988 vhodil čestné buly výjimečného klání a hokejový klub z Hradce Králové se po osmdesáti letech života dočkal nejprestižnějšího soka ve své historii. Předčil i odvěkého rivala z Pardubic.

„Hradec měl výborný začátek, dobře bruslil, určitě mají výborný tým. Překvapili nás, ale od druhé třetiny jsme změnili taktiku a v poklidu vyhráli. Ale jejich brankář byl jednoznačně oporou, vychytal několik šancí. V první třetině ukázal neskutečné zákroky,“ chválil Průcha.

Zápas vzbuzoval emoce už před začátkem. Řeč padla i na Arťuchina, zlého muže z mistrovství světa v Bratislavě. Ten narostl do výšky 196 centimetrů a váží 116 kilogramů. „Občas se o tom bavíme,“ přiznal Zdeněk Čáp, který od začátku věděl, že nenapodobí Karla Rachůnka, který prohodil Rusa na Slovensku plexisklem. „Já určitě ne, protože mám nějakých 73 kilo a on asi 116. Takže to by nedopadlo dobře.“

Český kouč ruského celku SKA Petrohrad Miloš Říha diriguje střídačku při přípravném utkání na ledě Hradce Králové.foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Ve druhé dvacetiminutovce padl jediný gól, připsal si ho hostující Patrick Thoresen. Další šance zůstaly nevyužity. Snad i proto, že šlo o první zápas obou mužstev před nadcházející sezónou. Ve třetí části se prosadil ještě Dmitrij Vorobjev a Petrohrad vyhrál 2:0.

„Velký hokej jsme nepředvedli, ale účel to splnilo. Čekal jsem dynamický hokej, proti silnému týmu se každý vytáhne, my dnes ještě měli dvoufázový a tvrdý trénink. Čekal jsem, že budou bojovní, klukům jsem to také říkal. Jen mě trošku mrzí, že se fanoušci k tomu postavili takovým způsobem, byl to přece svátek. Nějaké urážky, to k tomu nepatří,“ zaznamenal i negativní reakce z hlediště trenér SKA Říha.

ČEZ arena se dočkala velké návštěvy, která navíc nebude asi jen tak překonána. A to kalendář ukrojil teprve červenec. Hradec v první lize v minulé sezóně navštěvovalo v průmětu 1256 diváků na zápas. V letní podvečer přišlo na zimní sport 3371 fanoušků. Přijel klub se jménem, renomé a obřím finančním zabezpečením. Vždyť maximální hranice platového stropu v Kontinentální lize je 540 miliónů korun, spodní 150 miliónů. Částky, které jsou pro zdejší podnebí z jiné dimenze. Přesto Hradec nepropadl.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko zítra 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.