Hlavní obsah

VIDEO: Zubař u ledu, záchod se zrcadly a pomerančovník. I to čeká hvězdy v nehokejovém Soči

Soči

Zapomeňte na horečku, kterou způsobil hokejový turnaj na olympiádě ve Vancouveru. V Soči prohánění puku hokejkou kořeny nezapustilo, místní se o bouřlivou atmosféru postarají jen těžko. O to pečlivější ale jsou organizátoři při přípravách.

Zákulisí hokejové Šajba arény v ruském SočiVideo: Michal Osoba, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

O zlato se bude za necelý rok hrát v Ledovém paláci Balšoj. Honosná hala by zvenku snesla srovnání i s arénami zámořské NHL. Ne však kapacitou. I boj o olympijské zlato uvidí pouhých 12 000 diváků. „Ano, mohlo by tu být víc míst, jenže v Soči není o hokej velký zájem,“ na rovinu přiznává Vladimír Čerkasov, manažer haly.

Test obstarali stavaři

Lázeňské letovisko u Černého moře je skutečně hokejem výrazněji nepolíbené. Žádný profesionální tým tu nepůsobí, testovací souboj museli obstarat zaměstnanci místní stavební společnosti. Větší zkouškou projde aréna až při dubnovém mistrovství světa do 18 let.

Co bude s halou po skončení olympijských her? Na souboje stavařů se nevyplatí draze udržovat v hale led. Rusové ale mají plán. „Mohl by tady hrát tým z Krasnodaru,“ věří Čerkasov. Jediným zádrhelem je, že mužstvo z Vyšší hokejové ligy, které je farmářským celkem Viťazu Čechov z KHL, nyní sídlí asi 350 kilometrů od Soči…

Nejkompaktnější hry

Minimální zkušenosti s hokejem se ale v Soči na výstavbě haly Balšoj a menší Šajba arény nikterak nepodepsaly. Obě jsou vybavené na nejvyšší úrovni, k dispozici je celkem pět ledových ploch.

„Rozměry hřiště jsou evropské, ale hrazení máme nastavené podle směrnic NHL. Všichni totiž věříme, že sem její hráči přijedou,“ doufá Čerkasov v dohodu elitní ligy s Mezinárodním olympijským výborem.

Obě hokejové haly od sebe dělí jen pár desítek metrů, stejně jako všechna ostatní olympijská sportoviště umístěna přímo v Soči. „Tohle bude nejkompaktnější dějiště her v historii,“ chlubí se Oksana Kovalčuková, mluvčí státní společnosti Olympstroj, která má výstavbu na starosti.

Pomerančovník na chodbě

V čem jsou arény výjimečné? Už jen v tom, že když se procházíte po Šajba aréne, uvidíte na chodbách rostoucí pomerančovník. Na špičkové úrovni je komfortní zázemí, které počítá i s tím, že při paralympiádě bude hala hostit turnaj sledge hokejistů. Všechny prostory jsou tak bezbariérové, posilovna je vybavena stroji i pro beznohé hráče.

U šaten jsou lékařské prostory včetně zrcadly obehnané místnosti pro odevzdání moči na dopingový vzorek, aby se zamezilo manipulaci. Za dalšími dveřmi jen pár metrů od ledu je zubařská ordinace pro hráče, kteří se nestihnou vyhnout letícímu puku či vysoké hokejce soupeře.

Vpravo moře, vlevo hory

V noci zase arénu osvěcují barevné vločky na jejím plášti… „Hala je krásná, že?“ nechává se opakovaně ujišťovat Rašíd Gizabulin, který je manažerem Šajba arény.

Nelze mu odporovat, i panorama vypadá kouzelně. Když stojíte u haly Balšoj čelem k Šajbě, vpravo vidíte moře, vlevo se tyčí zasněžené štíty hor.

Kolony náklaďáků

Pohled na bližší okolí je ale mnohem méně vábný. Práce zbývá spousta, všechna sportoviště jsou dokončena, ale mezi nimi se střídají hluboké díry a navezené hliněné haldy. Také na stadiónu Fišt pro oba ceremoniály jsou jeřáby v plné permanenci.

Před velkou bránou s nápisem Olympstroj ústící do Olympijského parku se tvoří kolony nákladních aut a ikarusů svážející dělníky do práce.

Současný stav infrastruktury nebudí příliš důvěry v to, že by přesně za 321 dnů na místě improvizovaných hrbolatých sotva dvouproudých cest měly stát silnice, po nichž se budou přepravovat tisíce fanoušků. Také na představu zastávky železnice v blízkosti Olympijského parku vedoucí do horské olympijské oblasti v Krásné Poljaně je třeba notná dávka fantazie.

„Všechny stavby ale běží podle plánu. Ještě pracujeme na 200 různých objektech, ale do konce roku to stihneme,“ ujišťuje bez sebemenšího náznaku pochybností Kovalčuková.

Sportoviště v Soči
Olympijský stadión Fišt
Slavnostní zahájení a zakončení
Kapacita 40 000 diváků
Po ZOH fotbalový stadión pro MS 2018
Ledový palác Balšoj
Hokejový turnaj mužů a finálové duely turnaje žen
Kapacita 12 000 diváků
Po ZOH multifunkční hala, případně sídlo hokejistů Krasnodaru
Šajba aréna
Hokejové turnaje mužů a žen
Kapacita 7000 diváků
Budoucnost nejasná, zřejmě bude rozebrána a odvezena jinam
Adler aréna
Rychlobruslení
Kapacita 8000 diváků
Po ZOH největší výstavní centrum v jižním Rusku
Bruslařský palác Iceberg
Krasobruslení a rychlobruslení na krátké dráze
Kapacita 12 000 diváků
Po ZOH zůstane halou pro krasobruslení nebo se změní na cyklistický ovál
Centrum Ice Cube
Curling
Kapacita 3000 diváků
Po ZOH rozebrána a přesunuta na jiné místo v Rusku

Reklama

  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 přestávka Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko