Hlavní obsah

Liga mistrů chce být pro fanoušky zajímavější. Pomůže však tato změna?

Praha

Letošní ročník obnovené hokejové Ligy mistrů ještě sice neskončil, když je v plném proudu čtvrtfinále play off, organizátoři však už nyní oznámili změny, které se týkají příští sezóny. Cíl je jednoznačný - zatraktivnit soutěž pro fanoušky a dostat jich co nejvíc přímo na stadióny. Pomůžou ale schválené úpravy?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Českého útočníka Linköpingu Jakuba Vránu (vpravo) atakuje sparťan Zdeněk Bahenský.

Článek

V letošním roce totiž většina zápasů diváky příliš nelákala. Samozřejmě, šlo o z části nový projekt, na který si fanoušci teprve musejí zvyknout. Jenže jak už je jinak přilákat na stadióny, než při poměřování jejich klubu s těmi nejlepšími evropskými mužstvy (vyjma těch z Kontinentální ligy)? Stadióny naopak spíš zely prázdnotou, jako třeba v Liberci, Pardubicích nebo na Spartě.

Organizátoři projektu, na kterém se podílejí profesionální kluby v Evropě, jejich národní ligy a rovněž Mezinárodní hokejová federace IIHF, věří, že pomoct by mohla i novinka schválená pro příští ročník.

Zatímco letos so soutěže zúčastnilo 44 mužstev rozdělených do jedenácti skupin po čtyřech, příští rok bude mít Liga mistrů o čtyři účastníky navíc. Ti budou rozlosování do 16 skupin po třech, kde se zbylými dvěma soupeři odehrají dohromady čtyři duely (dva doma, stejný počet venku).

Kolik zápasů se v Lize mistrů odehraje
2014/152015/16
Základní skupiny13296
Play off2961
Celkem161157

První dva týmy z každé skupiny postoupí mezi nejlepší dvaatřicítku, kde už se začne hrát play off systémem doma-venku (až finále bude hrané jen na jeden zápas). „Úpravou herního formátu spočívajícího v dřívějším startu vyřazovacích bojů chceme udělat naši soutěž zajímavější pro fanoušky," poukazuje předseda soutěže Anders Ternbom, že letos vyřazovací část odstartovala až v osmifinále.

„Úkolem Ligy mistrů je přispět k růstu hokeje v Evropě. Přidáním čtyř týmů a pozváním klubů z lig, které nepatří mezi šest zakládajících (finská, švédská, česká, německá, švýcarská a rakouská), za to přebíráme zodpovědnost. Výsledky letošních zápasů základních skupin ukazují, že tu je obrovský potenciál a nesmírné nadšení klubů a soutěží z netradičních hokejových trhů v Evropě," dodal Ternbom, že Ligu mistrů hrají i celky ze Slovenska, Francie, Norska, Dánska a Velké Británie.

Českou republiku bude v příštím ročníku zastupovat opět šest týmů. Jistotu účasti mají jakožto zakládající členové soutěže Sparta, Pardubice, Liberec a Vítkovice. Ty doplní extraligový mistr a vítěz základní části sezóny 2014/15, popřípadě další nejlepší celky, pokud by mistr či vítěz základní části byl totožný nebo již byl mezi zakládajícími členy Ligy mistrů.

Napraví české týmy svou pověst, když letos se do vyřazovacích bojů probojovala jen Sparta, kterou následně v osmifinále vyřadil švédský Linköping?

Reklama

  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko