Hlavní obsah

Pohádkový příběh jako Popelka, rozplývá se zahraniční tisk nad slovenským bronzem

Toronto/Praha

Po šestnácti letech se vracejí z juniorského světového šampionátu znovu s medailí a opět bronzovou. Slovenská hokejová dvacítka byla nejpříjemnějším překvapením turnaje v Montrealu a Torontu a za své výkony sklízí slova uznání i od zahraničních sportovních serverů.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hokejisté Slovenska do dvaceti let se radují z výhry nad Švédskem a zisku bronzových medailí na juniorském šampionátu.

Článek

„V pohádkovém příběhu jako Popelka zdolalo Slovensko v zápase o bronz Švédy 4:2," píšou oficiální stránky Mezinárodní hokejové federace (IIHF). „Loni osmý tým opouští mistrovství s vítězstvími nad Finy, Čechy, Němci a Švédy," bilancuje kanadský server tsn.ca.

Podle nhl.com stojí za úspěchem svěřenců Ernesta Bokroše gólman Denis Godla, jenž byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. „V zápase o bronz se oba týmy prezentovaly 28 střelami, ale byl to opět slovenský brankář Godla, který si jako často předtím na tomto šampionátu vysloužil zvýšenou pozornost. Loni nedraftovaný hráč se přihlásil o slovo do letošního draftu NHL."

Deník Toronto Sun připomíná, že před začátkem mistrovství světa Slováci o postupu do semifinále, natož o medaili, vůbec nepřemýšleli. „Přijeli na světový šampionát se skromným cílem - vyhnout se bojům o záchranu. Splnili to, ale nezastavili se. V play off porazili nenáviděné Čechy a přidali i triumf nad zvadlými Švédy. A je z toho dopředu málo pravděpodobný bronz před 13 625 diváky v Air Canada Centre."

Švédové nemohli s arogantním stylem hokeje uspět

Naopak ve švédském táboře zavládlo zklamání, výběr Tří korunek zůstal po třech letech bez medaile. „Zklamání po semifinále nebylo nic proti tomu, co nastalo po zápase o třetí místo," uvádí server expressen.se. „Těžký úvod a potom trest do konce zápasu. Švédsko nezvládlo úlohu favorita," poukazuje švédský deník Aftonbladet na to, že Slováci vedli už po čtyřech minutách 2:0 a rovněž na faul obránce Bergmana na Koyše z konce druhé třetiny. V následné pětiminutové přesilovce vstřelil Bokrošův tým vítězný gól.

„Pomalý rozjezd srazil Švédy na kolena. Začátek zápasu byl noční můrou v podání unavených švédských hráčů. Společně s (Bergmanovým) trestem do konce zápasy to byly rozhodující faktory slovenského úspěchu," přidává se deník Dagens Nyheter. Bývalý vynikající švédský hokejista Mikael Renberg, jenž dnes působí jako expert ve švédské televizi SVT, však uznává, že trest do konce zápasu pro Bergmana byl udělen po zásluze. „Protože to byl opravdu ošklivý faul."

„Švédové musejí zpytovat svědomí. S tak arogantním stylem hokeje nemohli proti Slovákům uspět," rýpl si švýcarský server Hockeyfans.ch

Reklama

Související témata:
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 přestávka Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko