Hlavní obsah

Závěr zápasu byl pro nás poučením, tvrdil Hadamczik

PRAHA

Vypadalo to, že po osmi porážkách v řadě si čeští hokejisté vychutnají sladké a vysoké vítězství nad Švédskem, ale nakonec se třepali o výsledek až do posledních vteřin. V závěru pražského utkání turnaje Karjala si Češi nad nepříjemným soupeřem poslední doby vypracovali už tříbrankový náskok, ale Švédové vstřelili ještě v poslední minutě dvě branky.

Článek

"Samozřejmě to byla nepříjemná situace. Vidíte, že v hokeji je všechno možné. Je to pro nás zkušenost a poučení do budoucna," tvrdil po čtvrtečním utkání trenér české reprezentace Alois Hadamczik. "Náš tým podal velmi dobrý výkon podpořený zkušeným brankářem Čechmánkem. Základem úspěchu bylo zvládnutí spousty oslabení v první třetině," označil klíčové okamžiky své první výhry nad Švédskem od převzetí národního týmu.

Jeho protějšek si stěžoval na špatně sehrané přesilové hry a pokáral i svého gólmana Johana Backlunda. "Odehráli jsme dobrý zápas, jediné co nefungovalo byly přesilovky. Češi v průběhu zápasu přidali na důrazu a postupně se zlepšovali. Náš brankář neměl zrovna svůj den. Udělal několik chyb a některé situace řešil špatně," shrnul utkání švédský kouč Bengt-Ake Gustafsson.

Čech se konečně dočkal branky

Hned dva hráči se proti Švédsku radovali z premiérové branky v národním týmu. Obránce Martin Čech na svou branku dokonce čekal 28 zápasů. "Jsem samozřejmě šťastný, za gól je každý rád. Ale puk jsem si neschoval, já takovéhle věci nedělám. Nemám žádnou vzpomínkovou síň," smál se obránce Pardubic.

Náladu mu nezkazily ani dva góly Švédů v závěru zápasu či občas poněkud sporné výroky rozhodčího. "Na rozhodčí se pořád nadává, za každé situace. Ale pískal jak pískal. Od toho má nad sebou nějakou komisi, která to posoudí. To nenáleží nám," tvrdil sympatický bek, jenž si postěžoval pouze na špatný led v Sazka Areně. "V hale bylo dost teplo a led nebyl zrovna nejlepší´, bylo to hodně náročné na bruslení," dodal.

Varaďa si odnesl další šrám v obličeji

"Byly tam takové díry, že bylo vidět až na podlahu. Ale obě mužstva to měla stejné," přidal se Václav Varaďa. Útočník švýcarského Davosu byl nakonec po spolupráci se Skuhravým autorem vítězné branky. "Byla to skvělá přihrávka. Jen jsem si říkal, ať mi to na tom špatném ledě nepřeskočí."

Známý tvrďák byl ze závěru zápasu trochu nervózní. "Málem jsme o to vítězství ještě přišli. Vlastně to tam dvakrát náhodně nahodili a byly z toho dva góly. Šel jsem v závěru na bully a jak jsem zlomil hůl, tak jsem si říkal ´ježiš hlavně ať to tam nepadne´. Ale nakonec se to nějak zvládlo," tvrdil hráč, jenž si ze zápasu odnesl šrám na obličeji. "To bylo ve druhé třetině. Chtěl jsem tam někomu za bránou dát bodyček a myslím, že to bylo jeho plexisklo, co mě tam řízlo. Nevím, nejsem si jistý,"  zakončil.

Platil musel na rentgen

Český tým nyní odletí k zápasům s Ruskem a Finskem do Helsinek, kde už se hrají další zápasy turnaje Karjala Cup. Už nyní je jisté, že s reprezentací odcestuje útočník Petr Sýkora, jenž už je zdravotně v pořádku. Domů tak byl poslán jiný útočník Pardubic Libor Pivko. Otazník visel nad obráncem Janem Platilem. "Platil odjel na rentgen s rukou. Ale zatím nebudu předbíhat," tvrdil po zápase Hadamczik. Podle posledních zpráv měl ale Platil jen nastřelené předloktí a měl by hrát.

Reklama

Související témata: