Hlavní obsah

Ani hráči nevěděli, jestli první gól Bělorusům padl

PRAHA

Pouze o dvě branky porazili čeští hokejisté v přátelském utkání Bělorusko, a to ještě první branka podle televizního záznamu neměla vůbec platit. Puk po střele Ladislava Kohna totiž nepřešel brankovou čáru, přesto jej rozhodčí uznal, a pomohl tak k vedení české reprezentace. Že gól neměl platit, zaskočilo po zápase i samotné hráče.

Článek

V desáté minutě zápasu kroužil za běloruskou brankou Josef Straka, poslal před bránu puk, kde do něj úspěšně udeřil Ladislav Kohn. "Viděl jsem skrumáž před brankou a snažil jsem se, když ne zasáhnout puk tělem, tak alespoň nastavit dobře hokejku. Pepík se krásně uvolnil a dal mi to před bránu. Já se jen snažil rychle vystřelit, aby to prošlo," komentoval po zápase brankovou situaci Kohn, jenž byl nakonec označen za střelce branky.

Straka: Láďa zvedal ruce, tak jsem myslel, že je gól

"Viděl jsem, že to prošlo gólmanovi pod rukou, ale neviděl jsem puk. Tak jsem se koukal, jestli to vůbec prošlo, nebo ne. Ale když se gólman díval za sebe, tak jsem pochopil, že je asi puk v bráně," pokračoval Kohn. "Já jsem ten puk ani neviděl. Jen jsem viděl, že Láďa zvedl ruce a radoval se, tak jsem pochopil, že jsme dali góla," dodal Straka.

Trenér Alois Hadamczik slyšel o tom, že první gól jeho týmu neměl platit, poprvé od českých novinářů po utkání. "Ani mě nenapadlo, že by to nebyl gól. Střídačka je daleko od branky, hráči zvedali ruce... Já jsem viděl pěknou akci Straky a najetí dvou hráčů před bránu. Láďa Kohn vystřelil, hráči se radovali, nikdo neprotestoval, tak jsem to bral jako gól," nedělal z český kouč vědu.

Kohn: V závěru nás podržel Hnilička

Ačkoliv Bělorusové nepatří mezi absolutní světovou špičku, několikrát český tým v zápase přehrávali. "Ke konci jsme začali zbytečně trochu propadat. Bělorusové vyrovnali hru, a začali přes nás trochu přecházet. Naštěstí nás podržel Milan Hnilička," uznal Kohn."Soupeř výborně bruslil, měl skvělý pohyb. Chvílemi nám to možná dělalo problémy, ale jinak myslím, že jsme měli zápas pod kontrolou," tvrdil útočník Zbyněk Irgl.

"Hodnotí se hlavně výsledek a vyhráli jsme 2:0, což je důležité. Dávali jsme se vlastně dohromady tak nějak během dvou dnů. Někteří kluci se omlouvali, takže lajny se skládaly docela narychlo. Myslím, že to byla docela dobrá generálka na turnaj," pokračoval Kohn, jehož parťák z útoku Straka odmítal úvahy, že by se hráči v závěru už nějak podvědomě šetřili. "To ani nejde, dneska je ta špička hodně vyrovnaná, a každej soupeř je těžkej. Na mezinárodním poli se nedá nějak šetřit," uzavřel Straka.

Reklama

Související témata: