Hlavní obsah

Pinc zapomínal ve Švýcarsku na vítkovické zklamání

BRNO

Na soustředění hokejové reprezentace přijel do Brna s vědomím, že nezaujme na mistrovství světa v Moskvě post brankářské jedničky. Přesto gólman Marek Pinc tvrdí, že o nominaci do národního týmu moc stojí.

Článek

„Je mi jasné, že kouč Hadamczik počítá jako jedničkou s Romanem Čechmánkem. Já jsem ale připravený poprat se i o post dvojky nebo trojky. Národní mužstvo je pro mě srdeční záležitost. Pokud se do Ruska dostanu, budu to považovat za velkou čest,“ svěřil se Pinc.

Nominaci mu mohl zkomplikovat neúspěch Vítkovic v extralize, Ostravanům se nepovedlo probojovat se do play-off mezi desítku nejlepších týmů. „Kdybych ukončil sezónu 20. února, asi bych se těžko udržel tak dlouhou dobu v kondici. Proto jsem kývl na nabídku hostování ve Švýcarsku,“ tvrdí.

Fribourgu nejprve pomohl výbornými výkony k záchraně v tamní nejvyšší soutěži. A pak si ho ještě vyžádali do Bielu, jenž naopak usiloval o postup mezi elitu. „Ve finále druhé ligy jsme jasně zdolali Visp. Avšak v baráži jsme už nestačili, podlehli jsme Langnau 1:4 na zápasy. Rozdíl ve výkonnosti obou mužstev byl docela značný,“ uznal sedmadvacetiletý Pinc, který odchytal ve Švýcarsku až na dvě výjimky maximálně možný počet utkání.

Tamní angažmá považuje za velkou zkušenost. „Zkusil jsem zase něco jiného. Fascinovalo mě, jak útočný a pro diváky nesmírně atraktivní hokej se ve Švýcarsku hraje. Proto jsem byl hodně překvapený, když jsem slyšel, že švýcarská reprezentace vyrukovala proti naší hlavně se skvěle propracovanou defenzívou.“

Rád by si zahrál proti Slovensku 

Více než měsíční působení ve Švýcarsku pomohlo Pincovi zapomenout na zklamání, které si prožil v závěru tuzemské extraligy s Vítkovicemi. „Závěr základní části jsme měli skvělý, ale postup do vyřazovacích bojů jsme si prohráli už na začátku sezóny, který nám vůbec nevyšel. Kdybychom se do play-off dostali, určitě bychom v něm něco dokázali,“ myslí si.

Momentálně však Pinc upíná myšlenky výhradně k reprezentačnímu celku. „Moc rád bych nastoupil aspoň v jedné přípravě proti Slovensku,“ připomněl nadcházející duely ve čtvrtek a v pátek v Trenčíně resp. v Brně.

Pokud Pinc na šampionát skutečně odcestuje, hodlá v Moskvě maximálně přispět k dokonalé pohodě předpokládané jedničky Čechmánka. „Zároveň musím být ale neustále na sto procent připravený, kdybych musel do branky. Stát se může cokoliv,“ uvědomuje si. O nové angažmá však v nadcházejících přípravných střetnutích ani na MS hrát nebude. „Ve Vítkovicích mám ještě smlouvu i na příští sezónu a hodlám ji dodržet,“ prozradil Pinc.

Reklama

Související témata: