Hlavní obsah

Hokejisté se potýkali nejen se soupeřem, ale i s ledem a horkem

BRNO

Čeští hokejisté sice bez velkých potíží podruhé porazili v přípravě Slovensko, ale postěžovali si na náročnost pátečního duelu. Způsobil jí především velice špatný led v brněnské hale Rondo a také velmi teplé počasí. Někteří hráči se navíc po náročném programu či cestovaní ze zámoří také vyrovnávají s nahromaděnou únavou.

Foto: PRÁVO

Hokejisté Česka se radují z vítězství nad východními sousedy.

Článek

Vítkovický útočník Zbyněk Irgl, který získal na hostování v Davosu na začátku týdne titul ve švýcarské lize, se k mužstvu připojil až v den utkání a po zápase byl hodně utahaný. "Je to jak kvůli náročnému programu, tak kvůli ledu. Byl strašný, těžko se bruslilo a navíc na každý puk se musel člověk daleko více soustředit," řekl novinářům po utkání úřadující vicemistr světa z Rigy.

Se špatnými podmínkami se čeští hokejisté vyrovnali podle Irgla ještě vcelku dobře. "Na to, jaký byl led, tak jsme neměli špatný pohyb. A co si Slováci vypracovali, zlikvidoval Roman Čechmánek," doplnil Irgl. Byl však rád, že se v Brně v utkání představil, protože potom už zbývají v přípravě a boji o nominaci jen dvě utkání s Finskem. "Bylo dobře, že jsme si zahrál. I když jsem únavu cítil, nohy mne poslouchaly."

Čechmánek: Krásné počasí na procházku, ne na hokej

Na horko si postěžoval gólman Roman Čechmánek. "Bylo to krásné počasí na procházku venku, ale ne na hokej," trpce se usmál třinecký gólman, který si připsal dvacet úspěšných zákroků a inkasoval jen v 53. minutě po přesilovkové trefě Andreje Podkonického.

Nejvíce práce měl na konci úvodního dějství při téměř dvouminutové přesilovce soupeře pěti proti třem. Byl rád, že neinkasoval. "Odehráli jsme úvodní třetinu velice dobře a byla by škoda, kdybychom ztratili vedení 1:0. Měli jsme předtím i hodně šancí, ale dali jen jeden gól," dodal Čechmánek. Když v druhé části přidali Jiří Novotný a Petr Hubáček další dva góly, tušil český gólman, že je rozhodnuto. "Na obou týmech byla od půlky zápasu vidět únava," dodal.

Hubáček neměl o Novotného reprezentačních trefách tušení

Centr Jiří Novotný z Washingtonu se po středečním příletu ze zámoří aklimatizuje, ale duel zvládl bez potíží. Navíc si připsal i vítěznou branku. "Byl jsem před utkáním trošku nervózní. Po pěti letech jsme hrál v České republice zápas na velkém kluzišti. Ale nakonec jsme vyhráli, což bylo nejdůležitější. Podařilo se mi dát i gól, takže jsem za to šťastný," pochvaloval si Novotný, který debutoval v reprezentaci v roce 2002 v osmnácti letech. Strach z potížemi po přesunu ze Severní Ameriky v utkání rychle setřásl. "Po první střídání jsme věděl, že to bude docela dobré a po gólu se mi zvedlo sebevědomí."

O Novotného reprezentační minulosti neměl tušení jeho spoluhráč z útoku Petr Hubáček, který mu vezl puk za první reprezentační branku. Hráč Capitals ale už měl na kontě pět startů a dvě trefy. "Dal jsem dva góly proti Švýcarům před čtyřmi roky. Kluci to asi nevěděli a byla docela sranda, když mi podávali puk. Vzal jsem si ho, ale je to můj třetí gól," usmíval se Novotný.

Hubáček se na něj na oko zlobil. "Myslel jsem, že dal první gól, tak jsem mu jel dát puk. Řekl mi, že měl zápasy, když mu bylo osmnáct. Mohl to říct dřív a nemusel jsem tam jezdit jak idiot," ušklíbl se vítkovický forvard, který dohrával sezonu ve švýcarském Bernu. Hubáček navíc Novotnému najížděl do volného prostoru, ale ten vyřešil situaci úspěšně individuálně. "Čekal jsme na červené čáře, že mi to dá a pojedu sám. Nakonec ale puk podržel, pak vystřelil a dal gól. Tak mu nebudu nadávat," dodal dobře naladěný Hubáček.

Reklama

Související témata:
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko