Hlavní obsah

Nejlepší šatnu v Mytišči dostali čeští hokejisté

MOSKVA/MYTIŠČÍ

Jako v bavlnce se budou mít čeští hokejisté v první části mistrovství světa v Moskvě. Jejich šatna na stadiónu podmoskevského Mytišči, kde odehrají začátek turnaje, je nadstandardně vybavená - družstvo bude mít k dispozici dokonce ruskou "baňu", místní verzi klasické sauny. Ostatních sedm týmů hrajících v Mytišči se bude muset srovnat s mnohem menším komfortem.

Článek

Šatna českého družstva slouží obvykle místnímu superligovému celku Chimik Moskevská oblast. "Naše hráče zde trénoval český trenér Miloš Říha, byl s námi celou sezónu. Sbližuje nás to," řekla ČTK administrátorka haly v Mytišči Irena Jermakovová. Každá z osmi místních šaten je vybavena 25 až 30 skříňkami s věšáky a malým trezorem na osobní věci. Samozřejmostí jsou sprchy, toalety a masážní místnost. Češi budou mít šatnu i masážní salon největší.

Hala v Mytišči pár kilometrů od severní hranice Moskvy je už kompletně připravena na mistrovství světa. Vítězné týmy základní části se z Mytišči na závěr turnaje přesunou do nově postavené velké moskevské haly na Chodynce. Tam budou už od počátku šampionátu soupeřit zbývající účastníci, především favorizovaný domácí tým.

V Mytišči proti sobě nastoupí týmy ze skupin B a C. Zázemí budou mít soupeři českého týmu skromnější - na sedačkách v šatnách chybí měkké polstrování, prostory jsou celkově menší. V nepřehledném bludišti zákulisních chodeb budou všechny šatny snadno k nalezení - šipky s vlajkami jednotlivých týmů visí na každém rohu.

Přivítají Lukašenka

Do ledové arény v Mytišči se vejde asi 7000 diváků, k dispozici je 25 lóží a několik VIP salonků pro gubernátora a jeho hosty. "Jsme připraveni i na českého a běloruského prezidenta," pochlubila se Jermakovová. Češi a Bělorusové proti sobě nastoupí hned v první den šampionátu - v pátek 27. dubna. Václav Klaus bude v té době v Moskvě na oficiální návštěvě, ale zda se prvního utkání Čechů zúčastní, zatím oficiálně nepotvrdil. Zato běloruský autoritářský prezident a vášnivý hokejista Alexandr Lukašenko se prý už na zápas těší.

Oficiální zahájení, přípravná utkání pro skupiny A a D i finálové zápasy ale bude hostit nová hala na Chodynce v Moskvě. Tam v současné době přípravy vrcholí. V šatnách se dodělávají drobné úpravy, uklízečky znovu a znovu drhnou všechna zákoutí šaten. V "ledařské kuchyni" se z 18 druhů vody připravuje mistrovský led, prozradil ČTK šéf zimního stadiónu na Chodynce Michail Zagajnov.

Není led jako led 

"Led je u nás univerzální, teď bude speciálně připravený pro hokejisty. Jsme asi jediný komplex, který pro různé druhy sportů vaří různý led. Například pro krasobruslení děláme led měkčí, hokejisté potřebují jiný led - pružnější," vysvětlil znalec.

Moderní aréna na Chodynce pojme dvakrát více diváků než dva roky stará hala v Mytišči. Téměř 14.000 míst je zde rozmístěno na devíti patrech. V hale je 39 komerčních lóží a salony pro prezidenta, primátora a šéfa Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka. V patrech je několik restaurací a bufetů.

Své zázemí budou mít v obou hokejových halách i novináři. Na Chodynce vzniká tiskové středisko z části obvykle průchozí chodby stadiónu v patře za ochozy. Přímo na tribunách bude 150 míst vyhrazeno pro televizní komentátory a 150 sedadel dostanou píšící novináři.

Reklama