Hlavní obsah

Hadamczik odtajnil širší kádr pro mistrovství světa

LIBEREC

Širší nominaci pro mistrovství světa v Kanadě odtajnil v neděli v podvečer trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Po závěrečném zápase turnaje ČP Cup v Liberci oznámil jména tří brankářů, osmi obránců a třinácti útočníků, kteří budou pokračovat v přípravě týmu i příští týden. Do konečné sestavy pro šampionát však ještě nejspíše zasáhnou další možné posily z NHL.

Článek

V těchto dnech totiž ještě vrcholí v NHL zápasy prvního kola play-off a pro potřeby národního týmu mohou být volní další hráči, uvažuje se zhruba o čtyřech dalších posilách. Bude však samozřejmě záležet na tom, které týmy během následujících dnů vypadnou. Naposledy play-off skončilo pro Minnesotu, kde působí obránce Martin Škoula.

"Pokud bude zdravý, tak máme zájem na tom, aby se připojil k týmu. Ale není jisté, zda nemá potíže s kolenem," řekl na tiskové konferenci generální manažer národního týmu Zbyněk Kusý. Čeká se také na odpověď Patrika Eliáše, kterého funkcionáři zatím na telefonu nezastihli. Naopak s jeho spoluhráčem Karlem Rachůnkem už je domluveno, že se zapojí do zámořského kempu.

Svoboda má více zkušeností

Z trenérových úvah naopak vypadli útočníci Jan Hrdina a Jaroslav Bednář. "Hrdina má problémy s třísly. Bednáře bychom brali, kdybychom si byli jisti, že by se vešel do tří elitních řad. Aby byl dostatečně vytížený," vysvětlil absenci hráče Slavie Hadamczik. Mezi brankáři pak dostal před karlovarským Mensatorem Slávista Adam Svoboda. "Jezdil pravidelně s národním týmem a má více zkušeností."

Brankářskou jedničkou bude každopádně Milan Hnilička, Svoboda si to o post dvojky rozdá s Markem Pincem. V Liberci se s týmem připravovala dvojice z Karlových Varů Kumstát, Skuhravý, a i když nakonec v turnaji nenastoupili, těší se trenérově důvěře. "Jsou to hráči s dobrou kondicí, životosprávou, a přístupem," je Hadamczik přesvědčen o správnosti jejich výběru.

Svými výkony na turnaji jej každopádně příjemně překvapili obránci Petr Čáslava a Vladimír Sičák. "Čáslava předtím neměl úplně nejlepší výkonnost, ale te´d byl plně vytěžovaný a zvládl to. Sičák měl dokonce zlomený malíček na noze," připomněl.

Příprava hokejové reprezentace pokračuje dvěma tréninky ve středu a ve čtvrtek v Praze, poté Hadamczik oznámí definitivní podobu kádru pro mistrovství světa. V pátek ráno odletí mužstvo do kempu v Montrealu, světový šampionát startuje o týden později 2. května.

Širší kádr hokejové reprezentace pro MS 2008:
Brankáři:
Milan Hnilička (Ufa/Rus.), Marek Pinc (Liberec), Adam Svoboda (Slavia Praha)
Obránci:
Petr Čáslava (Čerepovec/Rus.), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL), Tomáš Kaberle (Toronto/NHL), Filip Kuba (Tampa Bay/NHL), Vladimír Sičák (Č. Budějovice), Karel Rachůnek (New Jersey/NHL), Jan Hejda (Columbus/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL)
Útočníci:
Tomáš Rolinek (Pardubice), Josef Straka (Čerepovec/Rus.), Ladislav Kohn (CSKA Moskva/Rus.), Leoš Čermák (Liberec), Radim Vrbata, Martin Hanzal (oba Phoenix/NHL), Aleš Kotalík (Buffalo/NHL), Zbyněk Irgl (Jaroslavl/Rus.), Jiří Novotný (Columbus/NHL), Václav Skuhravý, Petr Kumstát (oba Karlovy Vary), Roman Červenka, Jakub Klepiš (oba Slavia Praha)

Reklama