Hlavní obsah

Hokejisté byli trpěliví a ve třetí třetině Švédy přehráli

HELSINKY

Trpělivá hra a sázka na správnou taktiku dopomohla českým hokejistům k výhře nad Švédskem na turnaji Karjala v Helsinkách. V dlouho vyrovnaném duelu sice inkasovali jako první, ale ve třetí třetině se jim podařilo vývoj zápasu otočit ve svůj prospěch. "Důležité bylo, že jsme se nesesypali a hráli pořád svoji hru. V poslední třetině jsme do toho ještě více šlápli a přineslo to ovoce," řekl brankář Miroslav Kopřiva.

Článek

Když ve 43. minutě Miloslav Hořava vyrovnal, mohl si poprvé oddychnout. "Měl jsem trošičku obavu, abychom vstřelili gól. Švédský gólman chytal výborně, ale poslední třetinu je moc nepodržel a jsem nesmírně šťastný, že nevyhráli," pokračoval Kopřiva.

Podle statistik nejlepší brankář domácí nejvyšší soutěže nastoupil v reprezentačním dresu potřetí, poprvé však proti soupeři ze světové špičky. V dubnu chytal dvakrát proti Bělorusku. "Tohle bylo o něčem jiném. Bělorusy jsme jasně přehrávali. Švédové byli silnější v soubojích, tlačili se více k nám do branky. Nervózní jsem ale nebyl. Nebudu se přece nervovat z něčeho, co mám rád. To by mě pak mohlo svazovat," uvedl gólman extraligového Kladna.

Kopřivu dnes překonal pouze Martin Thörnberg v 36. minutě. "Hodně mě to mrzelo. Neviděl jsem najíždějícího hráče a čekal střelu. Obránce si to ale podržel do poslední chvíle a pak nahrával," řekl Kopřiva k situaci, kdy se za jeho zády objevil osamocený útočník mistrovského HV 71 a zakončoval prakticky do prázdné branky.

Vyplatilo se dodržení taktických pokynů

Dodržování taktických pokynů si pochvaloval i obránce Karel Rachůnek. "Celý zápas jsme hráli stejně a neuhli jsme z taktiky, kterou jsme si řekli před zápasem. A vyplatilo se. Dali jsme pár gólů a vyhráli," uvedl bek Dynama Moskva. Celé utkaní se dnes odehrálo v poměrně rychlém tempu. "Bylo to taktikou i tím, že máme mladé a rychlé útočníky. Všichni chtějí hodně hrát, z obou stran to bylo rychlejší a nám se to vyplatilo," řekl Rachůnek.

Zlínský odchovanec si podle statistik připsal v zápase dvě asistence. Ve skutečnosti však akci, na jejímž konci zvýšil Zbyněk Irgl na 2:1, založil Petr Čáslava. Podobné chyby se statistici dopustili i u Hořavova gólu, jemuž podle všeho přihrával David Květoň a nikoliv Petr Vampola, jak stojí v oficiálním zápise.

Nedorost: Myslím, že jsme byli lepší  

Mezi střelce se zapsal i útočník Václav Nedorost, který v 56. minutě zvyšoval na 3:1. "Dostal jsem výbornou přihrávku od Bláta (Miroslava Blaťáka). Štěstí bylo, že Petr Kumstát stál před brankou a výborně clonil, jinak by mi to asi gólman chytil. Asi nic neviděl, proto to tam prošlo," řekl liberecký útočník.

Spolupráci s karlovarskou dvojicí Kumstát, Václav Skuhravý si pochvaloval. "Hrálo se mi s nimi výborně. Kluci jsou silní na puku, dokážou to podržet u mantinelu," uznal Nedorost, podle nějž byl zápas 40 minut velkou bitvou. "Nám pomohl gól na 1:1. Pak si myslím, že jsme byli lepší a konečně jsme to vyjádřili i gólově," uvedl dvojnásobný juniorský mistr světa.

Nedorost ocenil i výkon finských hlavních rozhodčích, kteří nebyli tak přísní jako jejich švédští kolegové řídící čtvrteční zápas Česka s Finskem. "Proti Finsku pískali každou hokejku na hráči, teď to nechávali. Oba týmy si na to ale přivykly a nebylo tam nic zákeřného. Hrálo se do těla, tak jak by to na mezinárodní úrovni mělo být," řekl Nedorost.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko