Hlavní obsah

Hlinka ve Švédsku pookřál, daří se mu i bez parťáka Hlaváče

PRAHA

V úvodu sezóny se hokejový útočník Jaroslav Hlinka ve Spartě trápil. Týmu napěchovanému hvězdami se nedařilo, ani Hlinka v rudém dresu nezářil. Když na konci října plánovaně odešel do švédského Linköpingu, viditelně pookřál. „Jednotlivec je vidět podle toho, jak se daří mužstvu. Málokdy se stane, že když to týmu nejde, jednotlivec podává excelentní výkony,“ naráží Hlinka na situaci ve Spartě.

Článek

„Všichni viděli, že ve Spartě to bylo spíš trápení,“ říká. Přitom než na sever Evropy zamířil, Linköpingu se také příliš nedařilo. Jakmile ale spolu s krajanem Janem Hlaváčem mužstvo posílili, okamžitě nastal obrat k lepšímu. „Mužstvu se po našem příchodu shodou okolností začalo dařit, těžko říct, jestli to bylo jen námi. Ale daří se mně i celému týmu, což je příjemné,“ těší Hlinku.

Česká dvojka ve službách Linköpingu skutečně podává obdivuhodné výkony. Přestože mají na svém kontě o dvanáct zápasů méně než zbytek soutěže, při pohledu na kanadské bodování to není vidět. Hlinkovi patří se ziskem osmadvaceti bodů z devatenácti duelů devátá příčka, Hlaváč je ještě o místo výše. Po ohlasech tamních médií na výkony českých šikulů se však Hlinka nepídí. „Švédsky neumím, takže pro mě nemá smysl si noviny kupovat,“ vysvětluje.

Před přesunem na sever Evropy si Hlinka s Hlaváčem malovali, jak budou nastupovat bok po boku v jedné formaci. Stejně jako v minulé sezóně, kdy jim spolupráce mimořádně klapala. Jejich záměr ale zhatil jiný Čech - Slavomír Lener, kouč Linköpingu. „Hrajeme spolu jen přesilovky a když mám občas štěstí, dohraji s jejich lajnou střídání,“ přibližuje situaci Hlinka.

Vedení chce titul, Hlinka o něm zatím mluvit nechce

Lener roztrhnutím úderného dua chtěl nejspíše dosáhnout, aby se úderná síla mužstva rozložila do dvou formací. „Ani jsem se na to Slávy moc neptal, ale asi to tak je. Zatím to klape, oba útoky hrají dobře, proto není důvod ke změnám. Pro sílu týmu je to lepší,“ přikyvuje Hlinka. To ale neznamená, že by za trenérem nešli s prosbou, jestli by se nemohli alespoň na čas vrátit k sobě. „Sláva na to ale nějak moc neslyšel. Pokud by se přestalo dařit, šance vrátit nás k sobě tu je vždycky. Sláva ví, že spolu hrajeme dobře a loni se nám dařilo.“

K tomu ale zatím není sebemenší důvod. Linköping se usadil na vrcholu soutěže, z druhé pozice ztrácí na vedoucí HV 71 jediný bodík. Navíc třetí Färjestad je zpátky už o sedm bodů. „Když to srovnám s minulým rokem, momentálně hrajeme nejlepší hokej, co jsem kdy v Linköpingu zažil. I lidem se to líbí, na hokej chodí a naši hru oceňují. Jsme silnější než loni,“ dává Hlinka najevo spokojenost.

I proto se v Linköpingu pomalu začíná skloňovat slovo titul. „Ambice jsou pořád stejné. Kdyby se to nepovedlo, asi nám hlavu neuseknou, ale vedení titul chce,“ přitakává Hlinka. Sám je ale s podobnými prohlášeními raději zdrženlivější. „I loni jsme ale touhle dobou byli nahoře, celé město mluvilo o titulu. My jsme pak vypadli v prvním kole a bylo po srandě. Stát se to může i letos, odejde forma, zraní se dva tři hráči... Uvidíme.“

Reklama

Související témata: