Hlavní obsah

Hráči se nesmí pohrdat, ale prosit je také nebudu, říká kouč reprezentace Hadamczik

Má pětačtyřicetiletý Dominik Hašek šanci podívat se na mistrovství světa na Slovensko? Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik nikým nepohrdá. Říká, že šanci má každý. K tomu podle staronového šéfa národního týmu nastane v nové sezóně změna. Konec s věčnými omluvenkami, které se staly neblahým koloritem posledních let.

Článek

Pane Hadamcziku, reprezentační sezóna začíná až v listopadu turnajem ve Finsku, máte nyní volněji? Ne, ne. Hodně jsem toho objel a jednal s hráči. Připravoval jsem si různé formuláře a deníky. Mapoval si kluky ze zámoří, kteří toho nejvíce odehráli v národním týmu. Sice je ještě brzo, ale sledoval jsem, jak kdo vypadá přes léto. Samozřejmě ale závisí na formě během sezóny. Chystám se také do Ruska, chci si promluvit se staršími hráči, jak si oni představují situaci, jestli mají zájem reprezentovat a tak dále.

Se kterými hokejisty jste se přes léto setkal? Mluvil jsem s Vokounem, Eratem, Plekancem, Kaberlem, Vrbatou, Průchou, Havlátem, Rozsívalem.

To jsou zástupci z NHL, co Evropané? S Jardou Jágrem a Dominikem Haškem jsem nemluvil, s nimi se chci setkat v Rusku, budu chtít znát jejich názor.

Pokud Hašek bude mít formu, nominujete ho na mistrovství světa? Každý má šanci, nikým nepohrdám.

Výměna. Trenér Alois Hadamczik vystřídal u reprezentace Vladimíra Růžičku. Už podruhé.foto: ČTK/Petr Sznapka

Uvažujete, že byste postavil tým kolem Jágra a hráčů, kteří získali v Německu poslední titul světových šampionů? Určitě jich hodně v mužstvu bude, věřím, že si udrží výkonnost. V podstatě já přivedl polovinu těchto hokejistů do reprezentace. Ať to byl Blaťák, Čáslava, Rolinek, Hubáček, Marek. Tyhle kluky všechny znám. Navíc v Evropě dlouhodobě působí hráči z NHL: Jarda Jágr, Jirka Novotný, Honza Bulis. Určitě budu sledovat i další. Máme kvalitní hokejisty: Hlinka, Hlaváč.

Co vše jste probírali? Já nemám s žádným hráčem problém. Co jsem s nimi hovořil, tak jsem cítil, že mi chtějí něco říct, ale v žádném případě jsem je neprosil, aby reprezentovali. Ale na druhou stranu jsem jim dal uznání. Za to, co v zámoří dokazují.

Jak to myslíte? Tam jim dolar nikdo nedá zadarmo. Pokud dostávají určité peníze, tak musí něco umět, neměli bychom jimi pohrdat, národ je potřebuje.

Co míníte tím, že vám chtěli něco říct? Mám dobrý pocit z toho, že hráči, se kterými jsem mluvil, chtějí hrát za národní tým. Myslím, že jsem v hokeji už něco zažil, viděl jsem na nich takové zklamání, že byli podezíráni... Pro ně je reprezentace národní hrdost. Jedná se o to, aby hráči byli osloveni, dostali důvěru. A také aby bylo pochopeno, že někdy mají problémy. Buď rodinné, nebo aby se nezpochybňovalo, že mají třeba i zranění. Odstranili jsme slovo: únava. Odstranili jsme slovo: uvidí se. Pokud nebudou moci jet, řeknou, že nemůžou, nebo hrají play-off.

Reklama