Hlavní obsah

Výprask v Helsinkách. Finové s chutí rozstříleli mistry světa

PRAHA

Čeští hokejisté prohráli i ve druhém utkání Karjala Cupu, v Helsinkách podlehli domácím Finům vysoko 0:5 a jsou bez bodu poslední. Utrpěli přitom jednu z nejtěžších porážek za poslední roky. Úřadující mistři světa dlouho drželi s Finskem krok, jenže hrubky v polovině utkání je přišly hodně draho. Během necelých dvou minut inkasovali tři slepené branky a souboj se zvrhl v jednoznačnou záležitost.

Foto: Antti Aimo-Koivisto , ČTK/AP

Finský hokejista Ville Uusitalo (vlevo) se přetlačuje s Jiřím Novotným v utkání Euro Hockey Tour ve Finsku.

Článek

Brankář Marek Schwarz, který v utkání s Finskem nahradil v české brance Jakuba Štěpánka, inkasoval hned ve čtvrté minutě z hole Välivaary. Fin se zmocnil kotouče při signalizované výhodě domácích a z prostoru mezi kruhy mířil přesně. Český gólman byl bez šance.

Inkasovaná branka Hadamczikovy svěřence probudila, jenže čeští střelci vytrvale naráželi na skálopevného gólmana Rämöho. Ale ani Finové nerezignovali a tak měl práci i Schwarz. V dalším průběhu herně vyrovnané první třetiny už gól nepadl, Finové si tak přenesli těsný náskok do druhého dějství.

V tom se hrálo dlouho bez výraznějších šancí, jenže znenadání přišel kolaps české defenzívy. Po hrubkách hostů, jejichž obrana se v polovině utkání zcela rozpadla, padly hned tři branky. Nejdříve v čase 29:04 skóroval Immonen, když Kreps špatně rozehrál, o 26 vteřin později kostrbatá kombinace Čechů nabídla příležitost Lainemu, který se z mezikruží nemýlil, a pohromu dovršil po českém time-outu Lahti, jenž se ocitl před Schwarzem zcela sám.

Během necelých dvou minut tak Schwarz třikrát vytahoval puk z branky a po této studené sprše jej v brance nahradil Štěpánek. Tým pak až do druhé sirény předváděl odevzdaný výkon, bezkrevný a bez chuti, zcela chyběly atributy, díky nimž si na mistrovství světa v Německu sáhl na zlato.

Třetí třetina se nesla v duchu finské euforie z vydařené pomsty za vyřazení ve čtvrtfinále posledního šampionátu, Česko neprobudily ani Hadamczikovy zásahy do sestavy. Jedinou pohlednou akci předvedl Jan Marek, ale jeho střelecký pokus z efektní otočky kryl Rämö. Domácí pak přidali dokonalou třešničku na dort, když rozebrali českou obranu, což pak Lahti korunoval pátou trefou.

Karjala Cup, turnaj Euro Hockey Tour v Helsinkách
Finsko - Česká republika 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 4. Välivaara (Aaltonen, N. Kapanen), 30. Immonen (Lehterä), 30. Laine (Välivaara, Lehterä), 31. Lahti (Kontiola), 51. Lahti (Väänänen, Kontiola). Rozhodčí: Claesson, Sjöberg (oba Švéd.) - Suoraniemi, Sormunen (oba Fin.). Vyloučení: 3:1. Bez využití. Diváci: 12.847.
Finsko: Rämö - Hietanen, Puistola, Niskala, Välivaara, Jaakola, Väänänen, Kukkonen, Uusitalo - Aaltonen, N. Kapanen, Peltonen - Lehterä, Immonen, Laine - Pihlström, Kontiola, Lahti - Petrell, Lindgren, Komarov. Trenéři: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.
Česká republika: Schwarz (31. Štěpánek) - Mojžíš, Škoula, F. Novák, Krajíček, Němec, Čáslava, Lojek - Klepiš, Kreps, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Klimek, Marek, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: