Hlavní obsah

Hadamczik dá v Lotyšsku šanci všem hráčům, z Plzně povolá Kováře

Praha

Všichni hráči z aktuální nominace české hokejové reprezentace by měli dostat šanci předvést se ve dvou přípravných zápasech v Rize proti domácímu Lotyšsku. Řekl to na úterním srazu v Praze trenér národního týmu Alois Hadamczik. Tým se do Lotyšska vydá v pátek ráno, do té doby absolvuje tréninky v českém hlavním městě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik udílí pokyny na tréninku české reprezentace.

Článek

"Chci, aby v Rize dostali příležitost všichni hráči z nominace, aby každý odehrál alespoň jedno utkání. Myslím, že když jsme ty hráče nominovali, tak by bylo dobré jim dát možnost, aby se prezentovali," prohlásil Hadamczik v útrobách holešovické Tipsport arény, kam se sjížděli hokejisté k přípravě před mistrovstvím světa.

V současné nominaci bylo 24 hokejistů, na sraz nedorazil jen mladý zlínský obránce Petr Zámorský, jenž má angínu a do Lotyšska tudíž nepoletí. Zbytek kádru tvoří hráči, kterým už skončila sezóna v české extralize a v evropských soutěžích. Včera vypadla z play-off také Plzeň, z týmu Západočechů chce Hadamczik povolat jen Jana Kováře. Připojit by se měl příští týden v Českých Budějovicích.

Se Strakou ještě bude kouč mluvit

Nejasná se zdá být situace kolem plzeňského lídra Martina Straky. "Dočetl jsem se v novinách, že už nemá zájem. Ale i přesto s ním budu chtít ještě osobně mluvit, až se s týmem vrátíme z Rigy. A pokud své rozhodnutí zopakuje, tak to budu respektovat. Já chci jen ty hráče, kteří jsou v pořádku a chtějí hrát," řekl Hadamczik.

Určitě se bude muset obejít bez útočníka Zbyňka Irgla, jež musí na operaci. Ze zámoří pak odmítli bojovat o mistrovství světa Vokoun, Prospal, Hamrlík, Dvořák a Hejduk. V nejbližší době hodlá kouč volat Plekancovi a Kaberlemu z Montrealu, a chce dát příležitost i dvojici z Edmontonu Hemskému a Šmídovi. "Hodně pozitivní reakci máme od Ondřeje Pavelce, který dal najevo, že pokud nebude Winnipeg v play-off, tak je připraven na mistrovství světa hrát," těší Hadamczika, že po odmítnutí Tomáše Vokouna může mít jistou brankářskou jedničku. Winnipeg zatím ztrácí ve Východní konferenci na postupové místo sedm bodů.

Jeho zdatným náhradníkem by pak měl být Jakub Štěpánek, jehož Petrohrad v úterý vypadl v semifinále play-off Kontinentální ligy s Dynamem Moskva. Hadamczik s ním proto počítá do přípravy v Českých Budějovicích příští týden. Stejně jako s jeho spoluhráčem Petrem Průchou.

Menší vrásky však dělá trenérovi stav kapitána reprezentace Tomáše Rolinka. "Má nějaké zdravotní problémy. Ale řekl mi, že udělá všechno pro to, aby na šampionát mohl jet."

Aktuální kádr hokejové reprezentace:
Brankáři:
Jakub Kovář (Č. Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha).
Obránci:
Petr Čáslava (CSKA Moskva), Ondřej Němec (Čerepovec), Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa), Lukáš Krajíček (Minsk), Tomáš Mojžíš (TPS Turku), Tomáš Kudělka (Vítkovice).
Útočníci:
Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana), Jakub Petružálek (Chabarovsk), Michal Birner (TPS Turku), Petr Vampola (Ženeva), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Pavel Kašpařík (Č. Budějovice), Petr Holík, Ondřej Veselý (oba Zlín), Martin Adamský (Třinec), Lukáš Klimek, Petr Strapáč (oba Vítkovice).
Nejbližší program hokejové reprezentace:
3. - 5. dubnapříprava v Praze
6. dubnaLotyšsko - Česko (16h v Rize)
7. dubnaLotyšsko - Česko (16h v Rize)
10. - 12. dubnapříprava v Č. Budějovicích
13. dubnaČesko - Německo (18h v Č. Budějovicích)
14. dubnaČesko - Německo (16:30 v Č. Budějovicích)
16. - 17. dubnapříprava v Praze
18. dubnaČesko - Slovensko (18h v Praze)

Reklama