Hlavní obsah

Hemský nebere góly moc vážně

HELSINKY/PRAHA

Mezi nováčky hokejové reprezentace si velice zdatně vede nyní pardubický forvard Aleš Hemský. Jednadvacetiletý útočník odehrál pouhá tři reprezentační utkání, ale stihl v nich dát už dva góly. "Nejsem vyloženě koncový hráč, takže jde do jisté míry o náhodu a neberu ty góly až tak vážně," brání se přesto nálepce kanonýra.

Článek

"Čtvrteční trefa proti Finům v přesilovce byla asi důležitější než moje premiérová branka na jaře při karlovarské přípravě s Francií. Snad ale mám před sebou ještě důležitější okamžiky kariéry. Hrál jsem MS dvacítek, ale nejemotivnějším zážitkem pro mne zatím zůstává první utkání v NHL, kdy jsem mohl nastoupit v Edmontonu po boku legendárního Smythe," říká Hemský, druhý nejmladší reprezentant na Karjale.

Pouze absolutní benjamínek turnaje Olesz se narodil o dva roky později. "Střídáme se spolu v nošení puků, jinak nás ale i starší kluci berou a pro mne je cenné zažít atmosféru národního týmu na takovém turnaji," přiznává Hemský, který dostal v reprezentačním útoku pardubické spoluhráče.

"V klubu sice vedle sebe nenastupujeme, ale proti Finům jsme si dokázali na ledě vyhovět a docela souhra vycházela. Průcha i Mikeska jsou velcí bojovníci a umí získat spoustu puků."

O reprezentaci nepřemýšlel

Při výluce NHL vyměnil Edmonton za mateřský klub. "O reprezentaci jsem dopředu moc nepřemýšlel, protože jsem věřil, že během listopadu se liga v zámoří rozjede. Teď si říkám, že snad po Vánocích, ale je mi čím dál víc líto, že se nehraje, protože poslední sezóna v dresu Oilers mi docela vyšla," vykládá Hemský.

Šikovné křídlo, schopné hrát na levé i pravé straně, se v zámoří skutečně začínalo výrazněji prosazovat, ale nečinnost NHL ho přiměla vrátit se na český led, který opouštěl ještě jako junior.

O jiné variantě angažmá než v Pardubicích ani neuvažoval. "Jsem doma spokojený, hokejový život se mi zase tak nezměnil a po špatném začátku, který poznamenal psychiku nás všehc, se klub zvedl. Oproti NHL ale zažívám jiný způsob cestování. Protože se nepěstují tripy, spím pokaždé ve své posteli," tvrdí Hemský, jenž těsně před oznámením nominace na Karjalu přece jen doufal, že se ve výběru objeví.

Díky národnímu týmu se tak mladý útočník dostal poprvé v životě do Finska: "I když je venku dost sychravo a svádí to válet se v peřinách, v pátečním volnu si chci trochu prohlédnout Helsinky."

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko