Hlavní obsah

Manželka nechápe, jak můžu znát všechny hlášky z Nagana zpaměti, směje se tenista Štěpánek

Nejen hokejové legendy dorazily v sobotu do pražského Veletržního paláce připomenout si patnácté výročí od senzačního triumfu reprezentace na olympijských hrách v Naganu. Pozdravit se se svými kamarády a zavzpomínat nad fotkami z turnaje století přišel i tenista Radek Štěpánek. „Vidět téměř celý tým pohromadě je pro mě, jako fanouška, velký den. Zážitek z Nagana, který jsme všichni prožívali, byl totiž nepopsatelný.“

Foto: Michal Doležal, ČTK

Setkání olympijských vítězů z Nagana po 15 letech - vlevo tehdejší asistent trenéra Slavomír Lener a kapitán Vladimír Růžička - si nenechal ujít tenista Radek Štěpánek.

Článek

Co vás na srazu zaujalo nejvíce?

Už jenom vidět kluky, kteří to dokázali, pohromadě. V minulém týdnu jsem zhlédl v televizi všechny záznamy zápasů a připomnělo mi to nezapomenutelný zážitek.

Když jste reprízy duelů sledoval, věděl jste dopředu, co se za pár vteřin na ledě stane?

Ženě (Nicole Vaidišové) jsem doma říkal přesné komentáře Roberta Záruby, které přijdou a co se bude dít. Znám to zpaměti.

Kroutila manželka hlavou?

Říkala, že nechápe, jak si to všechno můžu pamatovat. Od té doby jsem sestřihy viděl snad desetkrát a to se nedá zapomenout.

Vzpomenete si ještě, co jste během turnaje století dělal?

Byli jsme zrovna na malém future turnaji v Rakousku. Bydleli jsme v penzionu, a protože jsem byl z asi jedenáctičlenné výpravy nejmladší, musel jsem všechny budit. Paní majitelka nám výjimečně už v pět ráno nosila snídaně a my v pyžamech a zabalení v dekách fandili u jedné velké televize. Prostě nezapomenutelné.

To jste musel být celkem nervózní, abyste náhodou nezaspal, a nepřipravil tím ostatní o zápas, ne?

To jsem si nesměl dovolit! Hokejem žil tehdy celý národ, každý ho sledoval a my jsme nebyli jiní.

Máte mezi naganskou partou nějaké kamarády?

Znám se se spoustou kluků, protože když máme turnaj v Americe, při každé příležitosti chodím na zápasy NHL.

Vaším dobrým přítelem je Jaromír Jágr. Chystáte se mu napsat, jak setkání ve Veletržním paláci probíhalo?

Já jsem mu akorát psal k těm jeho dvacátým narozeninám (Jágr ve skutečnosti 15. února oslavil 41. narozeniny). Teď už moc nevnímá, je vytížen zápasy.

Jaký jste vlastně vy hokejista?

Pozemní hokej - v něm jsem dobrej, na play-stationu taky dobrý, ve stiga hokeje jsem byl dokonce výbornej, ale na bruslích jsem hroznej.

A naopak, který z hráčů z Nagana ovládá nejlépe tenis?

Myslím, že nejlíp bude hrát Růča (Martin Ručinský). Vím, že Pavlu Paterovi hrají obě holky, ty jsem na vlastní oči viděl v Americe.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.