Hlavní obsah

Hokejisty už popáté v sezóně potopila bídná koncovka, hledá se střelec

Brno

Bez vstřelené branky se prostě vyhrát nedá, známou pravdu poznali na vlastní kůži domácí reprezentanti i při sobotním zápase Českých hokejových her v Brně. Žádnou z dvaadvaceti střel nedostali do švédské sítě a již popáté v sezóně se gólově neprosadili.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český hokejový útočník Petr Vrána (uprostřed) v souboji s Eliasem Fälthem ze Švédska. Vlevo brankář Johan Gustafsson.

Článek
Fotogalerie

„Nemyslím si, že bychom v utkání byli slabší než soupeř, velké šance jsem viděl na obou stranách. Jenže Švédové prostě ten gól dali a my ne," krčil rameny trenér Alois Hadamczik, podle nějž se národní mužstvo trápí střelecky celou sezónu.

„Odráží se to i v tabulce Euro Hockey Tour. Bodů máme docela dost, ale pouhých 15 gólů z jedenácti utkání, to je fakt málo. Nemohu hráčům vyčítat, že by utkání odchodili, ale byl tam znovu ten náš problém v koncovce," přiznal kouč.

V národním týmu se poprvé od mistrovských oslav s Plzní objevil útočník Jan Kovář a už v 9. minutě mu Jämtin pouze za cenu faulu zabránil ve skórování. Ještě během první třetiny jel nejproduktivnější hráč extraligového play off po špatném střídání Švédů sám na branku, ovšem zamířil nepřesně. „Snažil jsem pálit nahoru nad lapačku, bohužel jsem přestřelil," zalitoval.

Kovářův třetí výrazný moment v utkání byl už ale výrazně negativní. Na začátku 27. minuty totiž trefil do hlavy soupeře a dostal ke dvěma minutám ještě osobní desetiminutový trest. „Můj pocit ze zápasu není nic moc. Nedal jsem dvě dobré šance, udělal jsem zbytečnej faul a skoro celou druhou třetinu strávil na trestný," krčil rameny Kovář, který pak už nechytil správný rytmus.

České nuly v sezóně 2012/13:
15. prosince v Moskvě
Česko - Rusko 0:6
16. prosince v Moskvě
Česko - Švédsko 0:4
9. února v Malmö
Česko - Finsko 0:3
20. dubna v Bratislavě
Slovensko - Česko 3:0
27. dubna v Brně
Česko - Švédsko 0:1

Češi však měli paradoxně právě při Kovářově pobytu za katrem největší šanci vstřelit gól, jenže Vrána z přečíslení trefil švihem pouze tyč. Téměř šest tisíc diváků v brněnské Kajot Areně marně volalo po vstřelené brance, reprezentantům se v koncovce nedařilo. „Veliká škoda, co všechno jsme nevyužili. Sám jsem tam měl dvě, tři gólovky, jenže jsem pokaždé prováhal vhodný moment k zakončení. Bylo ale dost nepříjemné, jak nás soupeř dohrával v každém souboji," litoval útočník Tomáš Hertl.

„Byl to klasický zápas se Švédy. Jak dali branku, tak to uměli zavřít a šli jsme neustále do plných. Bohužel tam nic neproklouzlo," litoval Alexander Salák, jenž v této sezóně odchytal všechna čtyři utkání proti Švédsku a má s nimi bilanci dvou výher a dvou porážek. "Kdybych byl na ně vyloženě specialista, tak mám na kontě víc výher," usmál se český gólman švédského Färjestadu.

Kovář chyběl v zápise

„Celkově jsme podle mě hráli málo v útočném pásmu, jenže přes precizní švédskou obranu to bylo děsně těžké," dodával Kovář, jehož bratr Jakub bojující o nominaci na MS mezi gólmany, úplně chyběl v zápise o utkání. „Nebylo mu ráno dobře, takže dostal od doktora nějaké tabletky," uvedl kouč, jenž připustil, že tak trochu vypisuje konkurs na střelce.

"Můžeme jen doufat, že na mistrovství světa nám přijedou hráči z NHL, kteří standardně prokazují, že umí dát gól, ať už to jsou Voráček, Tlustý nebo Vrbata," prohlásil Hadamczik.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko