Hlavní obsah

Finské střelce má uhlídat Svoboda

SOCKHOLM

Jediné změny dozná česká hokejová reprezentace v sobotním utkání na Švédských hrách. Narozdíl od úvodního utkání s domácím výběrem se proti Finsku postaví do branky Adam Svoboda. Čeští hokejisté potřebují zápas vyhrát, pokud chtějí myslet na účast ve finále Euro Hockey Tour.

Článek

Svěřenci Ondřeje Weissmanna a jeho asistentů Radima Rulíka a Mariana Jelínka odehráli proti Finsku v tomto ročníku EHT pět podařených třetin, ale na závěr prosincového utkání na Rosno Cupu nemají dobré vzpomínky. Po listopadové výhře 3:0 v Helsinkách vedli v Moskvě 4:1, ale nakonec prohráli 4:5 v prodloužení.

"Samozřejmě bychom rádi zopakovali výkon z toho prvního utkání," řekl v pátek novinářům Weissmann. Jeho tým se drží v tabulce Euro Hockey Tour před závěrečnými dvěma zápasy ve skupině s osmi body na třetím místě před Švédskem jen díky lepšímu skóre.

Druzí Finové mají dvanáct a vedoucí Rusové čtrnáct bodů. O celkovou prémii 75 tisíc eur si ve finále zahrají první dva celky konečné tabulky.

"Potřebovali bychom v sobotu proti Finsku i v neděli proti Rusku vyhrát. Cesta vede jen přes bojovnost, disciplínu a trošku štěstíčka," uvedl Weismann.

Zrušili ranní tréninky

Oba víkendové zápasy jsou naplánovány na nezvyklou hodinu v pravé poledne. Český tým proto zrušil ranní tréninky, které měly být brzy ráno. "Museli bychom vstávat kolem půl šesté a to by nebylo před zápasem dobré. Musíme udělat tvrdší předzápasovou rozcvičku," komentoval Weissmann následky brzkého začátku.

"Poledne je pro hokej hodně nezvyklý čas. Tak by se hrát nemělo, ale takové jsou propozice. Musíme se s tím vyrovnat, kluci jsou zkušení. Jen si ráno dají menší snídani," prohlásil.

Do hry se stejně jako proti Švédsku nedostane sparťan Olesz. "Odehráli jsme první zápas dobře a není důvod sestavu měnit. Je nám sice vždy líto, že si někdo nezahraje, ale chceme vyhrát a sestava podle toho musí vypadat," vysvětlil Weissmann.

I po úvodní porážce 2:3 po samostatných nájezdech si s týmem brousí zuby na triumf na Švédských hrách. Ve Stockholmu čeští hokejisté vyhráli naposledy před jedenácti lety.

Růžička byl spokojený s výkonem Hniličky

Do branky se postaví norimberský Adam Svoboda, který v listopadu proti Finsku vychytal čisté konto. O tom, kdo bude chytat v neděli, trenéři teprve rozhodnou. Se čtvrtečním výkonem Milana Hniličky však byl prý spokojený i šéftrenér reprezentace Vladimír Růžička. "Láďa mi volal po utkání a Milanův výkon se mu líbil," prohlásil Weissmann o kontaktu se svým 'nadřízeným', který se věnuje Slavii.

Na sobotní duel se hodně těší útočník Omsku Jaroslav Bednář, který působil dvě sezony ve Finsku v Jyväskylä a IFK Helsinky. "Hrozně rád proti nim hraji. Jejich hokej se mi líbí. Doufám, že vyhrajeme," podotkl Bednář.

Těžkou bitvu čeká českobudějovický útočník Václav Prospal. "Finové také v prvním zápase prohráli po samostatných nájezdech. Budou chtít vyhrát, vždyť jim také jde o celkové vítězství v Euro Hockey Tour," řekl nejproduktivnější hráč první ligy.

Duel s Finskem začne v sobotu ve 12:00 a přímým přenosem ho vysílá druhý program České televize.

Pravděpodobná sestava ČR
A. Svoboda - Židlický, Fischer, Šmíd, T. Kaberle, Pilař, R. Hamrlík, Kadlec, F. Kaberle - Dvořák, Prospal, Bulis - Havlát, D. Výborný, Hlaváč - Balaštík, Čajánek, M. Erat - R. Vrbata, Vašíček, Bednář

Reklama

Související témata: