Hlavní obsah

Osmnáctky jsou rájem agentů

PRAHA

V Plzni a Českých Budějovicích mají v hledišti vyhrazeno několik řad, nechybí na žádném zápase. Pro hokejové agenty je mistrovství světa do 18 let vrcholným turnajem, celkem se jich na šampionátu akreditovalo 179. "Pro nás je to ideální akce, máme možnost vidět všechny nejlepší hráče této věkové kategorie na jednom místě," vysvětluje Greg Royce, jenž skautuje pro tým zámořské NHL Nashville Predators.

Článek

S laptopem v ruce navštěvuje zápasy i tréninky a plní počítač poznámkami o jednotlivých hráčích. "Nepotřebujeme jen silové typy, nebo naopak pouze technicky hrající hokejisty. Hledáme hráče, kteří umí všechno," popisuje svoje vyhledávací priority.

Obsáhnout všech deset týmů není v jeho silách, jen z Nashvillu přijelo do Čech šest agentů. "Nemáme rozděleno, že někdo sleduje obránce, druhý útočníky a třetí brankáře. Nashville je poměrně nový tým, takže se nám hodí hráči na všech postech," říká Royce.

Informace o každém talentu se snaží pojmout co nejkomplexněji. "Nezajímá nás jen, jak hrají hokej, chceme vědět, jací jsou po lidské stránce," popisuje Royce. Podstatné jsou i zdánlivé maličkosti, třeba to, jak hráč prospívá ve škole. "Určitě je dobré, když umí anglicky, mnohem rychleji se pak může adaptovat," vykládá.

Světový šampionát je pro něj zajímavý i z pohledu konfrontace

Světový šampionát je pro něj zajímavý i z pohledu konfrontace zámořského a evropského stylu hokeje. "Rád pozoruji souboj agresivity a kreativity. U nás se hraje více do těla, protože jsme zvyklí na užší kluziště, zatímco vy umíte lépe kouzlit s pukem," srovnává. Skauti se zaměřují zejména na evropské hráče. "Čekám, že jejich invaze do NHL ještě není ukončena, myslím, že počet Evropanů bude stále stoupat," domnívá se.

Hráčští agenti sice mají hráče během turnaje na očích takřka neustále, ale do přímého kontaktu se nedostanou. "Za námi nechodí. Vědí, že během turnaje potřebujeme klid," vypráví brankář českých mladíků Ondřej Pavelec, zatím nejzářivější domácí hvězda turnaje. Hráči si ale dobře uvědomují, že na turnaji se může rozhodovat o jejich hokejové budoucnosti. "Samozřejmě vím, že tady jsou a sledují nás, ale snažím se na to nemyslet. Mohlo by mě to svazovat," dodává talentovaný gólman.

Trenér Kopřiva nemá obavy

O své svěřence nemá obavy ani trenér Břetislav Kopřiva. "Všichni mají mobilní telefony, takže kdyby chtěli s agenty mluvit, stejně jim v tom žádné zákazy nezabrání," krčí rameny. "Ale nemám důvod klukům nevěřit," dodává vzápětí.

I proto, aby měli hráči od těchto vlivů klid, usídlil se tým v Býkově za Plzní, odkud vyráží na tréninky i zápasy. "Systém skautingu už je stejně tak propracovaný, že na mistrovství světa osmnáctiletých mají agenti hráče zmapované natolik, že mnoho nových informací už se o nich dozvědět nemůžou," domnívá se Kopřiva.

Reklama