Hlavní obsah

Velké turnaje Hadamzcikovy druhé éry: dva bronzy z MS a olympijské zklamání

Praha

Druhá éra Aloise Hadamczika u hokejové reprezentace by se dala rozdělit na dvě poloviny. Na první, v níž na vrcholech sezóny sbíral medaile - obě bronzové - a na druhou, v níž po vypadnutí ve čtvrtfinále následovalo zklamání. Osudným pro jednašedesátiletého trenéra bylo vypadnutí právě v této klíčové fázi na nedávno skončených olympijských hrách v Soči.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český hokejový útočník Tomáš Plekanec (druhý zleva) naslouchá pokynům trenéra Aloise Hadamczika. Zprava jsou během oddechového času Martin Hanzal, Roman Červenka a Jaromír Jágr.

Článek

MS 2011 Bratislava – 3. místo

To nejlepší na začátek. Pod rukama měl kouč, který vedl národní tým už v letech 2005–2008, asi nejlepší hráčský materiál, který se v danou chvíli mohl sejít. Jágra, který hattrickem skolil Američany, výborného centra prvního útoku Plekance, produktivní útok Havlát, Michálek, Eliáš, skvěle chytajícího Pavelce.

Hráči bez problémů přijali role, trenérův klid se přenesl i na mužstvo. V Bratislavě se navíc hrálo před tisícovkami českých fanoušků v takřka domácím prostředí. Vše ale šlo, až na Martínkovo zranění, možná až příliš hladce.

V semifinále český výběr nenašel recept na taktiku soupeře. „Švédsko je mým prokletím," zoufal si trenér po prohře 2:5, při níž kontroverzně od půlky zápasu nechal sedět Červenku. „Kdybych to neudělal, nedá v zápase o třetí místo s Ruskem hattrick," řekl trenér s bronzovou medailí na krku.

MS 2012 Stockholm a Helsinky – 3. místo

Mužstvo jako lídr vedl Plekanec, v nominaci nechyběl čtyřicetiletý Nedvěd. Češi se herně dlouho hledali, v základní skupině nestačili na domácí Švédy ani na Rusy.

„Hra je chvíli dobrá, chvíli špatná, nemáme duel, který bychom odehráli na dobré úrovni celý," divil se Hadamczik, který v brance neurčil jasnou jedničku. Ve čtvrtfinále se však i díky gólmanu Kovářovi podařilo senzačně vyřadit našlapané domácí mužstvo Michálkovou trefou 29 vteřin před koncem.

Cesta do finále se zdála nalajnovaná, přišel ale nečekaný krach se Slováky, které na souboj skvěle takticky připravil trenér Vůjtek, což Hadamczik hodně těžce nesl. „Měl jsem být odvážnější a na semifinále dát do brány Štěpánka," vyčítal si trenér. V duelu o bronz ale Češi se zmíněným gólmanem zabrali a porazili Finy.

MS 2013 Stockholm – 7. místo

Polovinu mužstva tvořily posily z NHL. Na velkém kluzišti se ale hráči, kteří ve zkrácené sezóně v zámoří nasypali spoustu gólů, prosazovali jen ztuha.

„Je to strašný rozdíl," tvrdil floridský Tomáš Fleischmann, který se z elitního útoku posunul až do čtvrté řady. Mužstvo se trápilo s Dány i se Slovinci. Hadamczik začal zběsile hýbat sestavou a hráče tím ještě víc znejistil. Pak se upnul k příjezdu Židlického s Plekancem.

Účinek dalších dvou jmen z NHL byl ale jen krátkodobý, Švýcaři ve čtvrtfinále porazili český výběr už podruhé na turnaji. „Nebyl tu žádný morální problém. Přístup byl maximální. Na druhou stranu jsem viděl, že někteří hráči se dlouho adaptují na změnu časového pásma a jiné rozměry kluziště," mínil Hadamczik. Že by kvůli výkonům týmu na turnaji odstoupil, ho nenapadlo.

ZOH 2014 Soči – 6. místo

Dlouhé měsíce bylo znát, jak si kouč přeje uspět. V létě svolal do Kravař kemp hráčů NHL, aby stmelil partu. Bouři kontroverzí vzbudila lednová nominace, kam trenér zařadil svého zetě Barinku, Krajíčka či veterána Nedvěda a opomenul pracanta Čáslavu i Hudlera s Hejdou, kteří za oceánem hrají životní sezóny. Trenér věděl, že má hlavu na špalku, ale věřil, že stvořil vyvážený tým.

Hned první duel se Švédy ho vyvedl z omylu. Experiment s gólmanem Kovářem se neujal a do branky zamířil Pavelec, který úvodní duel strávil s otráveným výrazem na tribuně. Podle mnoha náznaků se nevytvořila jednolitá parta, Češi sice ve vyřazovací části vyzráli na Slováky, ale pak dostali lekci od USA. „Nevidím důvod, abych po prohře s tak silným týmem rezignoval," řekl po vyřazení podrážděný Hadamczik. Už tehdy v něm ale zrálo rozhodnutí, které vyústilo v pondělní rezignaci.

Reklama