Hlavní obsah

Proti Rusům takový výsledek obzvlášť těší, radují se čeští hokejisté po demolici sborné

Břeclav

Ještě donedávna byli české mládežnické hokejové výběry pro ostatní velmoci spíše otloukánkem, ale poslední výsledky ukazují, že se snad začíná blýskat na lepší časy. Česká reprezentační osmnáctka ve středu šokovala hokejový svět kanonádou proti Rusku, které znectila na Memoriálu Ivana Hlinky výhrou 11:2. Z vítězství měli mladí reprezentanti pochopitelně velkou radost.

Foto: Pavel Paprskář, ČTK

Český reprezentační hokejista do 18 let Šimon Stránský

Článek

Do utkání už šli svěřenci Jakuba Petra s vědomím, že vyhrají skupinu, zatímco Rusům už bylo jasné, že na ně zbude zápas o poslední místo proti Slovensku. Jenže nabuzení Češi, kteří na prestižním turnaji porazili i Američany a Finy chtěli i proti Rusům dokázat, že momentálně hrají ve velké pohodě.

„Nechtěli jsme vstoupit do utkání s vědomím, že už máme postup jasný. Chtěli jsme poslední zápas prostě vyhrát a ukázat Rusům, že jsme zkrátka lepší než oni. Jsme za to opravdu moc šťastní, zvlášť proti Rusům, a takovým výsledkem. Je to skvělé," rozplýval se na oficiálních stránkách turnaje jeden ze tří dvougólových střelců ze středečního duelu Šimon Stránský.

Tým vůbec neuvažoval, že by se spokojil s kontrolováním náskoku a Rusům naložil nevídaných jedenáct branek. „Oni s námi taky nemívali slitování, tak jsme jim to nyní vrátili za všechny ty roky," připomněl vítkovický odchovanec.

Zarputilost jako u zámořských týmů

Rusové na podobné výprasky rozhodně nejsou zvyklí. „Ruský tým do osmnácti let pod vedením trenéra Jurije Rumjanceva prohrál na Hlinkově memoriálu, považovaném za neoficiální mistrovství světa, s Českou republikou vysoko 2:11. Poprvé v historii turnaje skončilo Rusko ve skupině poslední," připomíná ruský server sport-express.ru.

Výkon svých svěřenců, kteří se tlačili do útoku až do poslední minuty zápasu, si pochopitelně pochvaloval i kouč Jakub Petr, jenž už letos dobyl s osmnáctkou senzační světové stříbro. „Oceňuji přístup hráčů po celé utkání, protože hráli pořád naplno. Říkal jsem už loni, že na severoamerických týmech obdivujeme zarputilost i za rozhodnutého stavu. Je super, že před skvělým publikem do toho kluci šli až do poslední minuty," těšilo kouče.

„Hráče jsme upozorňovali na to, že to není jen zápas ve skupině, která už je rozhodnutá. Chtěli jsme, aby soupeři jako Rusko dostali do sezóny vzkaz, že s námi letos opravdu musí vážně počítat," dodal Petr.

V semifinále se čeští mladíci utkají v pátek (19h) se Švédskem, které zakončilo skupinu B výhrou nad Švýcarskem 7:2. „Zase to bude skvělý soupeř. Stejně jako Finové, možná ještě lepší. My se na to utkání ale musíme dobře připravit a musíme hlavně věřit sami sobě a v to, že vyhrajeme," nabádal před bojem o finále Stránský. „Věříme, že dosáhneme na medaili," dodal.

Jak dopadne česká hokejová reprezentace na letošním Memoriálu Ivana Hlinky
Vyhraje zlato
77,8 %
Vyhraje stříbro
11,2 %
Vyhraje bronz
5 %
Skončí čtvrtá
6 %
Celkem hlasovalo 3045 čtenářů.

Reklama