Hlavní obsah

Hokejista Kubina pokutu stále nezaplatil, jde mu o princip

OSTRAVA

Obránce Pavel Kubina dosud nezaplatil pokutu za své výroky po loňském semifinále extraligy a podle všeho se k tomu ani nechystá. Předseda svazu Vratislav Kulhánek přitom nedávno naznačil, že by letošní mistr světa z Vídně kvůli této rozepři nemusel být zařazen do týmu pro olympijské hry v Turíně, i kdyby figuroval v závěrečné nominaci kouče Aloise Hadamczika.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina na tréninku české hokejové reprezentace ve Vídni

Článek

Obránce Tampy Bay, který během výluky v NHL nastupoval za Vítkovice, upozornil, že jeho problém se týká extraligy, a nikoli národního týmu. Zdůraznil, že proti zájmům české reprezentace se nikdy neprovinil.

"Můj spor je s vedením extraligy, respektive Asociací profesionálních klubů (APK), která soutěž řídí. Ta mi také mimo jiné udělila dvousettisícovou pokutu, a to už před startem na mistrovství světa ve Vídni. Proto nechápu, proč mi nyní chce někdo start v reprezentaci zakázat, když už jsem po verdiktu APK za národní tým hrál," uvedl Kubina ve svém prohlášení.

O peníze nejde

Kubina zdůraznil, že mu nejde o peníze. "Asi každý český fanoušek tuší, jak jsou v zámořské NHL hráči placeni, proto také nemusím nikomu říkat, že o výši pokuty mi vůbec nejde. Jde o princip," uvedl Kubina a nepřímo naznačil, že v současné situaci se k úhradě dvousettisícové částky nechystá.

Jeden z tahounů národního týmu, který letos v květnu triumfoval na světovém šampionátu ve Vídni, si reprezentačního dresu stále nade vše považuje. "Chtěl bych připomenout, že jsem se nikdy negativně nevyjádřil o českém národním týmu, za který jsem vždycky nastupoval rád," řekl.

"Hrát za Českou republiku byla a bude pro mě obrovská čest. Proto příliš nechápu stávající skutečnost, že mi chce někdo účast na olympiádě v Turíně zakázat. Já znova opakuji, že jsem se proti reprezentaci ničím neprovinil," sdělil Kubina.

Hadamczikova psychická vzpruha

Držitel posledního Stanley Cupu si proto cení i důvěry, kterou mu zařazením do širší nominace vyjádřil kouč Hadamczik. "Moc mě potěšilo a hlavně psychicky povzbudilo, že jsem se objevil v širší nominaci trenéra Aloise Hadamczika. Pevně věřím, že jeho důvěru nezklamu a místo v týmu si vybojuji jen svými výkony v zámořské NHL," uvedl Kubina.

Trojnásobný mistr světa zatím figuruje v širším výběru 66 hráčů, které Hadamczik zahrnul do předběžné olympijské nominace. Zástupci ČSLH však po nedávném zasedání uvedli, že pokud Kubina do 10. prosince částku nesplatí anebo se s APK nedohodne na formě úhrady, s velkou pravděpodobností nebude moci reprezentovat.

Kubina byl potrestán začátkem dubna za to, že obvinil rozhodčího Petra Bolinu z korupce. Kapitán ostravského klubu prohlásil po semifinálové sérii se Zlínem, že Bolina podal neprofesionální výkon a byl podplacený.

Reklama