Hlavní obsah

Rachůnek si poprvé zahraje s národním týmem v cizině

PRAHA

Na kontě už má devět reprezentačních startů, ale v cizině si s národním mužstvem zahraje hokejový obránce Karel Rachůnek vůbec poprvé teprve při letošním Rosno cupu v Moskvě. "Zažil jsem dosud jen turnaje evropské tour ve Zlíně a Liberci, teď mě čekají ještě dva domácí zápasy s Finy, až v pátek přijde premiérová cesta s reprezentací za hranice," vypráví 26letý legionář z Jaroslavli.

Článek

"Možná se to někomu může zdát symbolické, že poletím právě do Ruska, ale já to jako něco zvláštního nevnímám. Většinou se mi na ledě v moskevských Lužnikách daří," tvrdí Rachůnek.

Figuroval již v nominaci na listopadový turnaj Karjala, jenže vyřadilo ho zranění. "V létě jsem měl operované zápěstí, před měsícem se to bohužel ozvalo znovu a musel jsem se z národního mužstva omluvit. Váhal jsem, zda to přece jen nezkusit, nechtěl jsem o tu šanci přijít, ale v Jaroslavli mi řekli jasně, že když nejsem zdravý, tak nemám nikam jezdit. Pomohl mi týdenní klid, od té doby ruka nezlobí," líčí obránce.

V sestavě Rusů pro moskevský turnaj našel hned tři spoluhráče z klubu. "Proběhlo určité hecování, ale definitivně navrch bude mít ten, jehož mužstvo v neděli uspěje ve vzájemném zápase," přiznává Rachůnek. Aktuálně se Jaroslavl drží na druhé příčce tabulky ruské superligy, takže v klubu panuje spokojenost. "Také cítím pohodu, dostávám čas i prostor na ledě a daří se mi." Cizinci ale hrají v ruských klubech pod značným tlakem. "Jakmile jdou výkonem trochu dolů, hned hrozí propuštění. Naštěstí jsem ještě žádnou takovou krizi neměl."

Rusko nebo NHL

Letos na jaře Rachůnek řešil dilema, zda prodloužit ruské angažmá, které přijal během výluky NHL, nebo se vrátit za oceán, kde oblékal dres Ottawy. "Nelituji, že jsem se rozhodl zůstat v Jaroslavli. K ruskému životnímu stylu sice mám určité výhrady a doma každému říkám, ať si váží, jakou tady máme úroveň, ale hokejově mi tam nic nechybí. Náš trenér Jurzinov je stará škola, mladé zavírá často na bázu, aby udržel disciplínu, a zatím to funguje."

Po zámoří se mu nestýská. "V Ottawě se hodně změnil kádr, už tam není moc hráčů, které bych pamatoval. Občas si zavolám jen s brankářem Pruskem, který nyní ale stejně chytá za Columbus." Spokojenost s ruským angažmá u Rachůnka přetrvává. "Mám od klubu docela hezký byt, dostal jsem i služební vůz, i když jezdit autem v Rusku je trochu jako na Divokém západě a vyžaduje to silné nervy i chladnokrevnost a to mám zkušenosti jen z Jaroslavle, v Moskvě to musí být úplně děsivé."

Reklama