Hlavní obsah

Červenka vybral správnou adresu. Teď cítí, že je pravý čas, aby se nároďáku věnoval s plnou energií

Velké Popovice

S hokejovou reprezentací v přípravě na MS už ve Velkých Popovicích trénuje i útočník Roman Červenka, jenž se v národním týmu neobjevil od loňského šampionátu v Praze. „Nějak neřeším, že tu jsem poprvé pod trenérem Vůjtkem. Na jednu stranu mně reprezentace chyběla, ale zase moje herní vytíženost celou sezónu v Chomutově byla dost velká, takže teď je asi ten pravý čas na návrat, abych se nároďáku věnoval s plnou energií,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Roman Červenka během tréninku na kempu hokejové reprezentace.

Článek

Červenka se objevil už v nominaci prosincový Channel One Cup v Praze a Moskvě. Tehdy se ale omluvil kvůli potížím s kolenem. Kdyby teď nepřijal reprezentační pozvánku, měl by už v půlce března po sezóně. „To bych nechtěl, i když čekání na šampionát bude dlouhé. Musím se šest týdnů udržet v tempu a časovat formu až na tu půlku května. Budu se snažit se dobře připravit, abych měl správnou sílu i energii. Celou sezónu se mi hrálo dobře a nerad bych teď tady někde zakopával," uvažoval.

Ač to měl z domu do Popovic jen šest kilometrů, po tréninku se nevracel. „Bydlím kousek odsud, ale zůstávám s mužstvem tady na hotelu, prý je to povinné," usmál se. Týdenní pauza od hokeje po vyřazení Pirátů z play off pro něj byla tak akorát. „Kdyby byla delší, už by se mi nechtělo do toho vůbec znovu naskočit. Nějaký čas ale potřebovala hlava na vyčištění, abych se těšil na led a měl dobrý pocit. Zdraví, to musím zaklepat, drží," líčil.

Se Sobem to není dobré

Červenka do ideální sestavy Vůjtkovi pasoval jako křídlo pro Sobotku, jenže všechno se komplikuje. „Jak mám zprávy, tak to se Sobem moc dobré není. Přitom s ním bych rád hrál na křídle, on mě jako centr plně vyhovuje. Jinak záleží na tom, jak jsou v lajně rozdělené úkoly. Rozhodně si ale nechci vybírat, s kým budu hrát, to je na trenérech, kde pro ně budu nejplatnější. Když bych měl ale tvořit hru, tak je to samozřejmě lepší z pozice centra," říkal útočník zatím trénující v útoku Petrem Holíkem a Tomášem Zohornou.

Po sezóně strávené v české extralize v dresu Chomutova, v níž suverénně ovládl produktivitu, neboť si 57 zápasech včetně play off připsal 26 branek a 44 asistencí, se Červenka na tu příští vrátí do zahraničí. Upsal se švýcarskému Fribourgu.

„Pro mě to byla nejvhodnější volba. Neuvažoval jsem ani o jiné než švýcarské lize a jen řešil, jak vybrat správnou adresu. Když se skloubí hokejová kvalita a prostředí pro rodinu i životní styl, tak je to ideální destinace a pro mě tedy jasná volba. Liga ale nebude žádná sranda, musím se připravit na kanadský styl," uvažoval.

Do NHL jen na jednocestnou smlouvu

Od manažera klubu už sbíral první informace o Fribourgu. „Malé městečko, kousek do hor, jde o francouzsky mluvící kanton. Starší hala, dobří fanoušci, víc jsem zatím nezjistil." Nové angažmá Červenka hodně řešil i doma s partnerkou. „Chci ještě hrát venku, ale kdybych vyrazil kamkoli, tak rodina by šla se mnou," naznačil

Změnit plány by mu mohl jen zájem klubu z NHL. V roční smlouvě s Fribourgem má pro tuto možnost klauzuli. „Ale musel by mě v NHL někdo chtít, pak by to bylo reálné. Pokusím se ukázat na ledě, že na ni mám. Když někdo bude mít zájem, budu rád a určitě bych šel. Když ne, tak budu hrát ve Švýcarsku," řekl.

Zájem skautů ze zámoří by mohl vzbudit na mistrovství světa. „Loni jsem to řešil, pak toho bylo moc, čekal jsem dlouho. Když člověk neví, kde bude do poslední chvíle hrát, tak je to divné. Nakonec jsem se rozhodl dobře. Teď cítím, že chci ještě hrát venku. Švýcarsko byla nejlepší volba. Do NHL můžu jít jenom na jednocestnou smlouvu. Abych šel bojovat o smlouvu na kemp nebo dostal dvoucestný kontrakt, to ne," dodal Červenka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.