Hlavní obsah

Černé předpovědi nás budou motivovat, říká český kápo pro Světový pohár Plekanec

Praha

Prognózám přikládá minimální význam. A když už, tak ho nesrážejí, ale spíše je bere jako motivaci. Kapitán hokejové reprezentace na Světovém poháru Tomáš Plekanec písmeno C nosil na dresu při mistrovství světa i na olympiádě. A bude ho mít i při vrcholné zářijové události, kam míří s touhou vyvést z omylu ty experty, kteří českému celku nevěří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán mužstva Tomáš Plekanec.

Článek

„Asi před týdnem mi to volal Pepa Jandač," říká třiatřicetiletý útočník Montrealu. „Volba padla na Tomáše jednohlasně. Je to hráč s příkladným vztahem k reprezentaci, se svým zkušenostmi rozhodně dokáže v kapitánské roli obstát," tvrdí trenér.

Plekanec dělal kapitána národního týmu před dvěma lety na hrách v Soči i na světových šampionátech v roce 2012 a letos v Rusku. „Pro mě osobně se ale céčkem na dresu nic nezmění. Je to pro mě pocta, ale bude to stejné jako na každém větším turnaji, který jsem v nároďáku odehrál," ujišťuje Plekanec.

I k němu ovšem doléhají hlasy ze zámoří, které o českém týmu mluví jako o největším outsiderovi turnaje. Kapitán však černé prognózy expertů bere hlavně jako motivaci.

Mně taky nevěřili, že budu hrát NHL, říká Plekanec

„Pro mě byl vždycky ten nejlepší pocit, jestliže jsem dokázal lidem, že se mýlí. Pokud to vezmu osobně, tak mně taky nikdo nevěřil, když jsem byl mladý, že budu hrát velký hokej, natož v NHL. O to víc mě to motivovalo, abych všem dokázal, že se pletou. Bylo by fajn ukázat těm lidem, že zase nemají pravdu."

V hale velkého rivala Maple Leafs se prý hráč Canadiens nebude cítit nesvůj. „Nehrajeme proti Torontu, čekají nás reprezentační týmy, takže bych to s NHL nesrovnával. Každopádně ale svěťák berou v Kanadě prestižně, mají nejvíc sebevědomí. Myslí si, že jsou vítězové."

I když v Montrealu nastupoval vedle kapitánů, jako byli Saku Koivu nebo Brian Gionta, inspiraci čerpal Plekanec spíš od krajanů.

„V nároďáku jsem hrál s Vejbou (David Výborný), na Kladně s Patýsem (Pavel Patera), nějaké kluky jako lídry jsem už zažil. Patřím mezi zkušenější hráče, ale důležité hlavně bude, jak každý naplní svoji roli, ať má na dresu céčko, áčko, nebo nic," říká český kapitán.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.