Hlavní obsah

Trápení juniorského šampióna Sýkory trvá

Rio de Janeiro

Před dvěma lety se třebíčský vícebojař Jiří Sýkora stal juniorským mistrem světa, jako první muž v historii české atletiky. Jenže přechod mezi dospělé se mu zatím příliš nedaří, místo úspěchů sbírá nedokončené závody. V Riu ho zradila tyč, v níž nezdolal základní výšku.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Trápení desetibojaře Jiřího Sýkory v Riu pokračovalo.

Článek

Jako pokračovatel slavné tradice českého desetiboje byl Sýkora označován po triumfu na šampionátu v americkém Eugene. Jenže od té doby za více než dva roky dokončil pouze dva desetiboje v Götzisu.

V roce 2014 na mistrovství Evropy v Curychu kvůli bolesti kotníku ukončil závod po kouli. V následující halové sezóně při mezistátním utkání nezdolal základní výšku v tyči, na evropském šampionátu do 23 let v Talinnu si nezapsal žádný výkon ve výšce.

Chmurnou sérii nezlomil ani letos. Při mistrovstvích republiky v hale i venku nenastoupil do druhých dnů, v Götzisu ale součtem 8121 bodů ukázal, že stále má v sobě kvality špičkového desetibojaře.

Krušný zážitek

Jenže zlom nepřišel. Na mistrovství Evropy v Amsterdamu po pokažené dálce zapsal tři nezdařené pokusy v kouli a vůbec se mu nevedlo ani v Riu. Už po prvním dnu působil zlomeným dojmem. „Krušný zážitek. Je to snad nejhorší desetiboj, jaký jsem kdy šel," posmutněle vyprávěl po průběžném 23. místě.

„Je pravda, že poslední tréninky nebyly takové, jaké bychom chtěli. Nějaká odražená pata, záda," vyprávěl jednadvacetiletý vícebojař a mnoho nadějí na zlepšení si nedával ani do druhé půlky závodu. „I když budu kouzlit, jak chci, nebude to, jaké bych si představoval," věděl.

Jenže nekouzlil ani druhý den. Po nepovedených překážkách ještě potvrdil, že disk patří k jeho oblíbeným disciplínám a v tyči si nechal na stojany nastavit základní výšku 430 cm. Tři skoky, tři křížky a další konec nadějí.

Dobrá zkušenost pro budoucnost desetibojaře? „Nevím, jestli mě spíš tyhle zážitky nebudou deptat," dumal už po prvním dnu Sýkora, jenž stále může mít úspěšnou kariéru před sebou. Po sezóně plánuje končit jeho dlouholetý kouč Pavel Svoboda, Sýkorovi se na Olympu nabízí spolupráce s Josefem Karasem, trenérem Adama Sebastiana Helceleta i Marka Lukáše. Jméno svého nového kouče ale Sýkora zatím nepotvrdil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.