Hlavní obsah

Wiggins má osmou medaili z OH, s týmem vyhrál stíhačku s rekordem

Rio de Janeiro

Britští dráhaři na olympijských hrách v Riu de Janeiro zlepšili ve finále stíhacího závodu na 4 km, v němž porazili Austrálii, opět světový rekord. Maximum z olympiády v Londýně 2012, jež posunuli už na cestě do finále o více než vteřinu na 3:50,570, dokázali ještě vylepšit na 3:50,265.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Bradley Wiggins se podílel na britském triumfu ve finále stíhacího závodu na 4 km, s osmi cennými kovy je nejúspěšnějším sportovcem své země všech dob.

Článek
Fotogalerie

Ve strhující finálové jízdě vybičovali tým ve složení Edward Clancy, Steven Burke, Owain Doull a Bradley Wiggins k dalšímu světovému rekordu fantastickým výkonem jejich dlouhodobí rivalové z Austrálie, kteří ještě po třech čtvrtinách závodu vedli. Jenže favorizovaní Britové vydrželi déle ve čtyřech a nakonec vyhráli o více než sedm desetin vteřiny.

Šestatřicetiletý vítěz slavné Tour de France z roku 2012 Wiggins naplnil svou vidinu dalšího úspěchu pod pěti kruhy a s osmi cennými kovy je nejúspěšnějším britským sportovcem všech dob.

Dosud se o tento post dělil co do počtu cenných kovů s jiným dráhařem Chrisem Hoyem, v jehož sbírce je šest zlatých a jedno stříbro. Wiggins má po úspěchu v Riu na kontě čtyři zlaté, stříbro a dva bronzy z dráhy a kromě toho ještě triumf ze silniční časovky před čtyřmi lety v Londýně.

První čínské zlato v dráhové cyklistice na olympijských hrách vybojovaly Kung Ťin-ťie a Čung Tchien-š', které vyhrály týmový sprint. S ohledem na výsledky posledních let v očekávaném souboji předčily na 500 metrech jasně takřka o tři desetiny sekundy Rusky. Číňanky v předchozích bojích vytvořily nový světový rekord (31,928 vteřiny).

Obhájkyně zlata z Londýna Němky dosáhly alespoň na bronz, když zdolaly o pouhých 22 tisícin Australanky. Anna Mearesová si tak musí na svou šestou olympijskou medaili ještě počkat.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Cyklistika - dráhová:
Muži - týmový stíhací závod na 4 km:
Finále:
Británie (Clancy, Burke, Doull, Wiggins) 3:50,265 (světový rekord) - Austrálie (Edmondson, Bobridge, Hepburn, Welsford) 3:51,008
O 3. místo:
Dánsko (Hansen, Larsen, Madsen, Von Volsach) 3:53,789 - Nový Zéland 3:56,753.
Další pořadí:
5. Německo
6. Itálie
7. Švýcarsko
8. Čína.
Ženy - týmový sprint:
Finále:
1. Čína (Kung Ťin-ťie, Čung Tchien-š') 32,107 - Rusko (Šmelevová, Vojnovová) 32,401
O 3. místo:
1. Německo (Welteová, Vogelová) 32,636 - Austrálie 32,658.
Další pořadí:
5. Nizozemsko
6. Francie
7. Španělsko
8. Kanada.

Reklama

Související témata: