Hlavní obsah

Baumrtové se v Riu hůř dýchá, v bazénu tuhla. Postup ale daleko nebyl

Rio de Janeiro

Dvě desetiny. Jen tolik chybělo Simoně Baumrtové v nedělní rozplavbě závodu na 100 znak, aby se probojovala mezi šestnáctku postupující do pozdně večerního semifinále. „Špatný čas,“ komentovala chomutovská závodnice svůj výkon 1:01,08 min., jímž zaostala o víc než sekundu za svým osobním maximem.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Znakařce Simoně Baumrtové o chloupek unikl postup do semifinále stovky.

Článek

Jaký byl první závod v olympijském bazénu v Riu?

Hodně jsem v závěru tuhla, skoro jsem se nemohla pohybovat. Na druhou stranu se mi neplavalo zas tak šíleně. Dala jsem do toho všechno, nemám na sebe být proč naštvaná.

Semifinále vám těsně uniklo, ztráta na postup byla dvě desetiny. Je důvod ke spokojenosti?

Čas je špatný. Škoda, že semifinále nevyšlo, mrzí mě to. Ale dostat se tam s tímhle časem, to by bylo hustý. Konec světa to není. O tom je prostě sport.

Dalo se plavat lépe?

Trochu mě to mrzí, neplavalo se mi špatně. Byla jsem docela v klidu. Trochu hůř se mi tady dýchá, nevím, jestli to může být příčina.

Jaké konkrétní potíže máte?

Co jsme přiletěli do Brazílie, tak mám stísněný pocit nádechu. Nevím, co to je.

Srovnala jste se s časovým harmonogramem závodů posunutým až na odpoledne? Nemáte problém čekat tak dlouho na start?

Já jsem vstávala asi v půl desáté, spím tady dlouho. Spíš je hodně divné chodit spát v jednu v noci, když druhý den závodíte. Na to se ale nedá vymlouvat, jsme tady relativně dost dlouho, abychom si na to zvykli. Posledních pět dní v Riu jsme se snažili napodobit závodní hodiny.

Úvod máte za sebou, čekají vás ještě další tři disciplíny včetně znakařské dvoustovky, na níž plavete aktuálně nejlépe. Můžete myslet na postup tam?

Nevím, jak to může vypadat. Překvapuje mě, že před čtyřmi lety v Londýně bylo k postupu na stovce potřeba plavat čas 1:00,2 min. a tady stačil o sedm desetin horší. To je šílený posun dolů. O to víc mě to mrzí, semifinále bylo relativně blízko. Tenhle čas jsem během sezóny zaplavala x-krát (např. B limit 1:00,5, jímž se na hry kvalifikovala - pozn. red.). A na dvoustovce? Hodně holek tam má čas pod 2:10 min... Uvidíme. Já beru za velký úspěch už to, že jsem se probojovala olympiádu ve čtyřech disciplínách.

Reklama

Související témata: