Hlavní obsah

Myšlenky na zlato? Prskavec je podporuje! V semifinále už brzdit nebude

Rio de Janeiro

Být první je touha všech olympioniků, u vodních slalomářů to ale vždy neplatí. Alespoň tedy v kvalifikační fázi. Kajakář Jiří Prskavec je rád, že ve středu do semifinále vtrhne jako devátý v pořadí po sedmém místě v kvalifikaci.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Jiří Prskavec během druhé kvalifikační jízdy.

Článek

„To je ideální pozice," pochvaluje si. Částečně z pověrčivosti, trochu kvůli většímu tlaku není mezi slalomáři postup z první pozice příliš populární. „Vyhrát kvalifikaci jsem nechtěl. Vávrovi se dařilo, když v Londýně naschvál nevyhrál," připomněl Prskavec vypuštěný závěr svého předchůdce Hradilka, jenž před čtyřmi lety získal olympijské stříbro. „Proto jsem šel v jeho stopách a v kvalifikaci přibrzdil. Ale stejně bych ji nevyhrál, maximálně bych byl druhý," připomněl suverénní vystoupení Itala Giovanniho de Gennara.

Ve středu už půjde taktizování stranou. „Můj sen byl vždycky startovat jako poslední ve finále olympiády," neskrývá Prskavec, že by mu nevadilo semifinále, z něhož dál projde deset kajakářů, ovládnout. Však má jako úřadující mistr Evropy i světa nejvyšší ambice, myšlenky na útok na zlato z hlavy nevyhání. „Já je tam chci mít, naopak je podporuju. Chci, aby se mi to tu povedlo," vypráví třiadvacetiletý kajakář.

Semifinále a finále se jede na jiné trati, než kterou slalomáři okusili v kvalifikaci. „Už jsem viděl plánek a moc se mi líbí. Bude fakt těžká," těší se milovník náročných kombinací.

Reklama

Související témata: