Hlavní obsah

Jachtaře v Pekingu neděsí řasy, ale záludné proudy

PRAHA

Čínské moře se nezvykle zelená, jachtaři se ale nelekají. Komplikace očekávají kvůli slabému větru i záludné vodě, ale ne kvůli bujícím řasám, které by mohly z olympijské regaty v přístavu Čching-tao udělat frašku. „Řasy se asi rozmnožily, ale nebojím se toho,“ říká Lenka Šmídová, domácí jachtařská královna, která s další Lenkou, Mrzílkovou, půjde do boje ve třídě 470.

Článek

Tuší, že pořadatelé ostudu se zelenou záplavou nedopustí. Čínskou realitu zná, už je v ní zase – na posledním tréninkovém kempu. „Jinde v Číně před dvěma roky bránily závodům rybářské sítě. Armáda přes noc dala vše do pořádku,“ vybavuje si.

Řasy? „Jet by na tom nešlo,“ je přesvědčena a kolegové jí přitakají. V čem je potíž? Porost se namotá na kormidlo. Lodě v řasách uvíznou, nezřídka je musí odtáhnout rybářská plavidla. „Beru si i golfové hole, kdyby to nejelo,“ vtipkuje Martin Trčka, který usedne do lodě Laser. Jeho roudnický kolega Michael Maier, který se ve třídě Finn vypravuje na svou čtvrtou olympiádu, si vzpomíná z dřívějška na moment, kdy vytušil, že bude problém. „Když Číňani natáhli na molo červený koberec a druhý den byl zelený.“

Do sbírání se teď zapojily i tisíce civilistů. Padesát čtverečních kilometrů pro soutěže má být před startem her bez řas. „Není jiná možnost, záložní areál není,“ říká Čchü Čchun, který za jachtařské soutěže zodpovídá. Už se prý povedlo sesbírat desítky tun. Ale porost se vrací.

Češi jdou do boje s proudy s novinkou

Co zůstane určitě? Záludné proudy. A na ně Češi vyrazí s novotou. Se speciálně připravovanou a každou půlhodinu obnovovanou mapou budou moci vyrážet do boje. Jachtařský svaz investoval 200 tisíc korun do průzkumu a následné výroby modelu. „Petr Sklenář, který na tom s nadšením dělá, se u nás zabývá hydrologií, záplavami a tak podobně,” připomíná šéf domácího jachtařského svazu Karel Bauer. Nemíní ale, že technika bude klíčová. „Nepůjde o závod počítačů. Z 99 procent rozhodují nadále sami závodníci.“

Novinku si český tým hlídá. „Francouzi o to měli zájem, ale je to naše,“ tvrdí Bauer. „Američani nám taky nic neprodali, každý si to chrání,“ doplňuje. „Funguje to. Ne vždy zcela přesně, ale pomáhá nám to, aby nepřišla hrubá chyba,“ říká Šmídová po tréninkových pokusech.

„Já jsem takový samorost. Ale zkusím to, proudy na rozdíl od větru fakt nevidíte,“ líčí Maier, čtyřiačtyřicetiletý matador. Stejně jako další jachtaři do záludného revíru vyrazí s méně kilogramy. „Všichni se zmenšujeme, skoro každý dal dolů deset kilo,“ usmívá se český zástupce ve třídě obrů. Kila jim ale v Číně budou na nic. V proudech, kde moc nefouká, dokonce vadí.

Shazovaly i největší české naděje, obě Lenky. „A zkusíme útočit na medaili,“ netají Šmídová, která se s novou kolegyní dostala nejvýše na páté místo při ME v Itálii. „Forma bude lepší,“ slibuje bojovně Mrzílková, novicka na hrách. „Lodi šéfuje samozřejmě starší Lenka,“ říká jachtařka, kterou si Šmídová po dlouhém hledání našla jako partnerku na loď, aby mohla jet, tak jako minule v Aténách, ještě ve třídě Evropa, o medaili. „Věřím, že předešlou olympiádu alespoň zopakujeme,“ dodává předseda Bauer.

Reklama