Hlavní obsah

Olympionici nafasovali obleky i roušky

PRAHA

S plnými taškami opouští v těchto dnech největší českou halu jedna česká sportovní hvězda za druhou. V O2 areně fasují oblečení pro olympiádu v Pekingu. „Tak dvě třetiny z nich už tu byly, třetina zbývá,“ hlásí vedoucí výdeje Monika Chalupecká.

Článek

V taškách mají reprezentační oblečení pro sport i volný čas. „Je toho plný kufr a plná taška, zatím jsem si to jen prohlídl, ale ještě nevyzkoušel,“ líčí veslař Ondřej Synek. Právě na skifaře spotřebovali v Adidasu a u OP Prostějov nejvíce látky, spolu s výškařem Bábou je totiž nejvyšším mužem výpravy. „Ale všechno mi sedělo, jen boty jsem musel vyměnit, ty byly dokonce o číslo větší,“ říká skifař.

Výrobci dopředu znali přesné míry a váhy olympioniků. „Když dávali podklady pro akreditace, vyplňovali do kolonek i tyto údaje,“ vysvětluje Chalupecká. Drobný problém nastal jen u těch, kteří si letenku do Číny vybojovali na poslední chvíli.

„Trochu improvizujeme, navíc každý má ze svého sportu trochu jinou postavu, ale máme rezervy, tak se dá oblečení měnit, aby byli všichni spokojení,“ říká šéfka skladu.

Synek: Oblečení je hezčí než na minulé olympiádě

V Pekingu by sportovcům ani trenérům, co se týče oblečení, nemělo chybět vůbec nic. „Je toho určitě víc než do Atén. Společenského je asi stejně, ale sportovního přibylo, triček i kalhot,“ říká Chalupecká. U sportovců se oblečení setkalo s pozitivním ohlasem. „Je mnohem hezčí než na minulé olympiádě,“ tvrdí Synek.

„Moc se mi líbí, hlavně je prodyšné,“ všiml si výškař Jaroslav Bába. „To sportovní je krásné, je z něj poznat, že je člověk členem olympijského týmu,“ pochvaluje i desetibojař Roman Šebrle.

Jediným překvapením je pro mnohé rouška na obličej. „Tu jsem otestoval jako první,“ směje se Synek. „Ale doufám, že ji nebudu potřebovat,“ věří ve zlepšení smogové situace v Číně.

Reklama