Hlavní obsah

Basketbalistky by měly smůlu, 10 miliónů by za olympijské zlato nedostaly

PRAHA

České basketbalistky by měly smůlu. I kdyby olympijský turnaj v Pekingu vyhrály, slibovaných deset miliónů by jako odměnu za zlato v žádném případě nedostaly. Musely by se spokojit s pouhými čtyřmi. „Opravdu by si přišly na méně peněz, než jsem původně hlásal,“ opravoval se předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Článek

Po jednání tuzemského olympijského vedení, na němž se minulý týden schvalovala konečná nominace pro Peking, se totiž právě první muž ČOV Milan Jirásek nechal slyšet, že by se Český olympijský výbor pořádně prohnul, kdyby Bobrovského svěřenkyně dosáhly na OH na zlato. „Pro vítězný kolektiv je vypsána desetimiliónová prémie,“ prohlašoval bezprostředně po skončení pléna.

Po týdnu se však poopravoval. „Nechal jsem se unést, neboť jsem vycházel z prémií za olympijské zlato hokejistů v Naganu. Pro basketbalistky je samozřejmě určena menší částka,“ vysvětloval Milan Jirásek a přidal konkrétní čísla. „Hráčky by si mezi sebe v případě olympijského triumfu rozdělily tři milióny a šest set tisíc korun, realizační tým pak dalších čtyři sta tisíc, takže zlato pod pekingskými koši by nás vyšlo na čtyři milióny. A v tom by problém nebyl, nemluvě o tom, že bychom ho děvčatům vyplatili moc rádi,“ dodával pro Sport.cz.

Zmiňovanou korekcí zásahy do vypsaného sazebníku za olympijské kovy ale končí. „Ostatní částky skutečně platí,“ potvrdil pro Sport.cz Milan Jirásek. Znamená to, že olympijský vítěz zinkasuje prémii ve výši rovného miliónu, stříbrný medailista dostane půl miliónu a sportovec na třetím místě 300 tisíc korun.

„Do budoucna se budeme muset zamyslet, zda odměny za olympijské kovy nezvýšit. Inflace přece jen hlodá,“ je si Milan Jirásek moc dobře vědom, že milión vyplácený před osmi lety za zlato v Sydney měl přece jen jinou hodnotu než milión určený pro vítěze z Pekingu. „Všechno ale samozřejmě záleží na tom, zda do olympijské pokladny seženeme další finance,“ dodával.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.