Hlavní obsah

Češi v akci - 5. den

PEKING

Zejména na vodu bude upřena pozornost českých fanoušků ve středečním programu olympijských her. Medaile se sice na kanále Šun-i tentokrát rozdávat nebudou, ale čtyři české veslařské posádky si mohou zajistit postup do finále a slalomáře čeká kvalifikace. Dalšími vrcholy dne by měly být tenisové utkání Tomáše Berdycha s Rogerem Federerem o postup do čtvrtfinále nebo start Lenky Maruškové ve střelbě ze sportovní pistole, v níž obhajuje stříbrnou medaili z Atén.

Článek

V 9:00 SELČ začnou rozjížďky vodních slalomářů. V kategorii C2 pojedou obhájci bronzových medailí z Atén Ondřej Štěpánek a Jaroslav Volf, mezi kajakářkami se představí dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, která i ve 40 letech patří k největším favoritkám závodu.

Na druhé straně areálu budou o účast ve finále usilovat veslaři. Po pondělním přímém postupu ženského dvojskifu z oprav se na start semifinálových jízd postaví mužská dvojka i čtyřka bez kormidelníka a skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kterou přitom před vrcholem sezony sužují dýchací potíže související se zánětem průdušek. Párovou čtyřku čeká semifinále ve čtvrtek.

Basketbalistky nastoupí v 5:15 proti Španělsku, utkání s vicemistryněmi Evropy je může přiblížit k postupu ze skupiny. Se Španělkami sice český výběr v přípravě třikrát prohrál, nyní jsou ale hráčky odhodlané oplatit soupeřkám tyto porážky i s úroky. "Musíme pokrýt jejich rychlé protiútoky," uvedla Kateřina Elhotová po pondělní výhře nad Mali.

V pekingském bazénu se může měnit olympijská historie. Americký plavec Michael Phelps nastoupí ve finále na 200 m motýlek a v kraulové štafetě na 4x200 m, přičemž jen jedno vítězství mu stačí, aby se stal s celkem deseti triumfy nejúspěšnějším sportovcem v dějinách her. Phelps však hodlá z Pekingu získat zlato v každé z osmi disciplín, jichž se zúčastní. V odpoledních rozplavbách se pak čeští plavci budou pokoušet o první postup alespoň do semifinále.

Sledovaným závodem bude také cyklistická časovka, v níž se očekává souboj dvojnásobného mistra světa Fabiana Cancellary s jeho předchůdcem na trůnu Michaelem Rogersem, který vyhrál šampionát dokonce třikrát. Na zlato hodlá zaútočit i Němec Stefan Schumacher, který letos vyhrál obě časovky na Tour de France.

Berdych změří síly s Federerem

V tenisu odehraje Lucie Šafářová duel druhého kola s Marijí Korytcevovou z Ukrajiny, mnohem větší pozornost však bude přitahovat zápas Berdycha s Federerem. Berdych tehdejšího krále světového tenisu nečekaně porazil před čtyřmi lety na olympijském turnaji v Aténách, v dalších vzájemných duelech však už na tento úspěch nikdy nenavázal. "Na jednu stranu by určitě bylo lepší mít přijatelnější los, na druhou stranu si člověk může říci, co více si přát. Těším na zápas a jak se říká, šance je vždy," řekl Berdych novinářům po úterní výhře nad Italem Andreasem Seppim.

V kvalifikaci střelby ze sportovní pistole nastoupí Michaela Musilová a Marušková, která bude obhajovat stříbro z Atén. Vyřazovací boje absolvuje lukostřelec Martin Bulíř, další rozjížďky čekají všechny čtyři české jachtaře. V Pekingu také začnou soutěže v baseballu a stolním tenisu, naopak fotbalisté odehrají poslední zápasy v základních skupinách. Rozdáno bude sedmnáct sad medailí.

Reklama